Ved fælles indsats mellem Sagros Politiske Sekretariat, Landbrug & Fødevarer og en vedholdende landmand, Anders Dyrberg i Sunds er det nu lykkedes at få Landbrugsstyrelsen til at ændre praksis, så opdyrkning af 0,37 ha. §3 udpeget jord ikke længere bliver betragtet som en overtrædelse med krav om tilbagebetaling.

Det skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en kæmpe sejr for Anders Dyrberg og os udtaler Helle Borum, Sagro, der har hjulpet Anders Dyrberg, da han bliver pålagt at tilbagebetale 116.000 kr. svarende til 5 % af den modtagne landbrugsstøtte for 2019. Landbrugsstyrelsen var af den opfattelse, at Anders Dyrberg, som dyrkede 760 ha., havde overtrådt reglerne for krydsoverensstemmelse ved at dyrke 0,37 ha §3 arealer - fordelt på tre marker.

Forseelsen var sket længe, før Anders overtog arealerne, og han fulgte blot den synlige afgrænsning i landskabet og har ikke haft til hensigt at forbryde sig mod loven.

- Særligt det, at to af arealerne overtages fra en statslig myndighed (Vejdirektoratet) gør, at man ikke forestiller sig, at der kunne være ulovligheder forbundet med arealanvendelsen, udtaler Anders Dyrberg.

- Vi var langt fra enige i Landbrugsstyrelsens afgørelse, siger rådgiver Helle Borum, Sagro, der argumenterede for, at de KO-belagte bestemmelser var fejlfortolket af Landbrugsstyrelsen. Det var denne fejlfortolkning og manglende proportionalitet, der var de væsentligste anker i sagens behandling.

Den konkrete sag har medført en del drøftelser mellem Landbrugsstyrelsen og Landbrug & Fødevarer. Drøftelser, der nu har fået Landbrugsstyrelsen til at præcisere krav til naturbeskyttelse uden for Natura 2000-arealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er præciseringer, vi er rigtig glade for, siger Helle Borum.