Tilbage i 1997 introducerede Lemken den første Solitair såmaskine med dobbelte skiveskær. Skærene var trapezophængte, og for at få en skarp sårille, er de to skær monteret en smule forskudt i forhold til hinanden. Skærtrykket indstilles med fjedre, og sårillen trykkes til af et kombineret tryk og dybdehjul.

I 2008 introducerede Lemken Compakt Solitair, som kunne leveres i bredder på tre til seks meter. Maskinen kunne leveres med forskelige forredskaber, så den kunne anvendes både til pløjet og upløjet jord.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den brugte Lemken Compact Solitair 9/600 HD er set hos Dansk Maskincenter, Jelling. Maskinen er fra 2013 og har sået cirka 3.600 hektar og er monteret med en lamelslæbeplanke, to rækker tallerkner og gødningsplacering.

Hydraulisk regulering af trykket

Til Compact Solitair udviklede Lemken et hydraulisk affjedringssystem, som lægger et ensartet tryk på såskærene. Frem for at anvende en masse slanger og små sårbare hydraulikcylindre ved de enkelte såskær, valgte Lemken at montere et kraftigt rør hen over såskærene. Røret er fyldt op med olie under tryk, og ud for hvert såskær er der vinkelret på røret monteret en stempelstang, som overfører olietrykket til de enkelte såskær.

Systemet har to fordele frem for systemet med fjedre. For det første er der uanset markens konturer, altid det samme tryk på samtlige såskær. For det andet kan trykket ændres centralt, og da det foretages på terminalen i kabinen, har føreren mulighed for at regulere trykket under kørslen, og kan derfor let tilpasse trykket til jordbundsforholdene i marken. Skærtrykket kan øges til 80 kilogram pr skær, og i det nye system er såskærene monteret i gummibøsninger. Systemet er vedligeholdelsesfrit og giver såskærene mulighed for at undvige jordfaste sten.

Fordeler trykket

Efter lamelslæbeplanken og de to rækker tallerkner kommer skivesværene til placeringen af gødning. Gødningen placeres mellem sårækkerne. Rækkeafstanden på såskærene er som standart 16,7 centimeter, når maskinen er udstyret med gødningsplacering. Efter placeringen af gødning kommer pakkevalsen, bestående af store hjul i størrelsen 420/65 R20, der er monteret en smule forsat i forhold til hinanden. Den store diameter på hjulene og den forsatte montering af hjulene minimerer risikoen for, at hjulene dozer med løst jord.

Efter dækvalsen er der monteret en trapezvalse af stål. Den laver en målrette pakning af jorden, så pakningen er størst i de striber, hvor udsæden placeres. Fra terminalen kan føreren indstille hvordan trykket skal fordeles imellem gummihjulene og trapezvalsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trætte afskrabere giver øget slitage

Mellem de to diske i såenheden sidder en afskraber. Afskraberen skal sørge for at der ikke sker en pakning af jord, mellem de to diske, så såsæden har frit udløb. Hvis der opstår en pakning af jord, vil såsæden ikke placeres korrekt, eller slet ikke komme i jorden.

- Afskraberen er en gummienhed med en hårdmetal. Hvis afskraberen er for gammel, kan fjedereffekten være forringen. Hvis effekten er for dårlig, kan der efterlades jord på indersiden af såskærene, og dette jord kan være med til at øge slidt på selve såtragten som sidder mellem de to diske. Det er billigere at hold afskraberne i orden, end det er at udskifte såtragten, forklarer Holger Skjoldemose, sælger og indehaver af Dansk Maskincenter, Jelling, og fortsætter:

Det er ikke noget der skal skiftes hvert år, men man skal holde øje med fjedereffekten, og løbende udskifte dem hvis man kan se problemer.

Det er tanken der tæller

På en såmaskine er tanken en vigtig del af redskabet, og derfor er det med at den er i orden. På en såmaskine med gødningstank er det vigtigt at sikre sig at der ikke er gennemtærring i tanken og omkring udmaderen.

- Når en såmaskine kører med gødning, er den ekstra udsat for at ruste. Derfor er det vigtigt at kontrollere og der er tæring i bunden af gødningstanken. Gødningen er hård ved metallet, og derfor er det også ekstra vigtigt at man gør det grundigt rent. Det er ikke nok at gøre det næsten rent, for hvis du gør gødningen våd uden at fjerne det helt, er tæringen på metallet endnu større, understreger indehaveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generel gennemgang

Det er altid godt at gennemgå en maskine eller et redskab før der handles brugt, dermed kan man måske opdage fejl eller skader. Det samme gælder for en såmaskine, der kan være skader på rammen fra påkørsler eller andet.

- En af de ting man kan holde øje med, er svejsninger eller revner i rammen. Skaderne kan komme efter påkørsel eller andet, derfor er det en god ide at gå hele maskinen igennem, for at sikre sig at der ikke opstår uforudsete komplikationer. Man skal også sikre sig at alle sliddelene ikke er slidt op, da det kan gøre en billig maskine til en dyr maskine. Det er en fejlfri maskine, og bliver leveret med nye skær på såsektionen, og dermed er der stadig mange hektar tilbage i denne brugte maskine, afslutter Holger Skjoldemose.