Abonnementsartikel

Den 19. november har Enhedslisten indkaldt Mogens Jensen (S) i et nyt samråd om minkskandalen, og Søren Egge Rasmussen afventer hvad den kommende uge bringer, før dommen over ministeren er klar.

23 spørgere var den 11. november i Landstingssalen eller med via computer for at får svar på, hvordan fødevareminister Mogens Jensen og regeringen har ageret i forbindelse med en ulovlig instruks til de danske minkavlere om at aflive alle mink, selvom der kun var lovhjemmel til det inden for en zone på 7,8 kilometer inden for covid-19-ramte minkfarme.

Fødevarestyrelsen har ifølge Enhedslisten været klar over, at der ikke har været hjemmel til at kræve alle mink slået ihjel: Lovgrundlaget har ikke været tilstrækkeligt, og det ville kræve en lovhjemmel at kræve mink slået ihjel uden for sikkerhedszonerne, lød det blandt andet fra Peder Hvelplund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Egge Rasmussen (EL) kritiserede Mogens Jensen for at fastholde, at han ikke har vidst noget om den ulovlige instruks, når der er dokumentation for, at ministeren før weekenden har skrevet under på et papir, der viser, at han burde være vidende om den ulovlige håndtering af sagen.

Men Enhedslisten er ikke færdige med at afkræve Mogens Jensen svar, så torsdag den 19. november skal Mogens Jensen igen i et mink-samråd for at redegøre for, hvordan ministeren har ageret i mink-sagen, og herudover afventer Søren Egge Rasmussen også, at ministeren senest den 18. november kommer med svar på, hvornår ministeren vidste besked om hvad i forbindelse med de ulovlige instrukser, der er udgået fra Fødevarestyrelsen i forbindelse med minksagen. Instrukser, som ministeren er ministeransvarlig for.

- Han har jo lovet en redegørelse i løbet af en uge, og den ser vi frem til at læse, siger Søren Egge Rasmussen til Maskinbladet efter samrådet den 11. november, og herudover har man hos Enhedslisten også taget yderligere skridt for at få belyst, hvad der er gået galt i forbindelse med håndteringen af mink-sagen.

- Vi har i Enhedslisten indkaldt både sundhedsministeren og landbrugsministeren i et samråd, som bliver på torsdag i næste uge, hvor der er fokus på sundhedsproblemerne i den aktuelle sag, og det ser vi meget frem til, lyder det fra Søren Egge Rasmussen, som ikke har haft en forventning om, at Mogens Jensen på samrådet den 11. november kunne svare på alt.

Intet mistillidsvotum

På spørgsmålet om hvorvidt Enhedslisten har mistillid til Mogens Jensen i forbindelse med hans håndtering af minksagen, så står det klart, at ministeren ikke på nuværende tidspunkt vil blive vist døren af regeringens støtteparti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser frem til den redegørelse, han skal levere. Vi ser selvfølgelig alvorligt på, at der ikke har været lovgrundlag for det, som der er blevet meldt ud, men samtidig så støtter vi også, ud fra et sundheds-aspekt, at der sker en afvikling af minkavlen i Danmark, fortæller fra Søren Egge Rasmussen til Maskinbladet, og han imødeser den kommende lovbehandling, der skal sikre, at der er lovhjemmel til det, regeringen ønsker at føre ud i livet.

I sidste uge lød det fra Enhedslisten og de blå partier, at de ikke har været inddraget i de beslutninger, regeringen har truffet i forbindelse med mink-sagen, og regeringens ene-rådige tilgang ser ud til at fortsætte, for ifølge Søren Egge Rasmussen er folketingets medlemmer kun blevet spurgt om de støtter en hastelovgivning, men ellers har de ikke for alvor været taget med på råd, lyder det fra fødevareordføreren.

- Der har været nogle drøftelser omkring erstatninger og den slags, men det har været på regeringslederniveau med de politiske ordførere fra Enhedslisten, så det har jeg ikke deltaget i, lyder det fra Søren Egge Rasmussen.

Nu er det så spændende, om der er én eneste produktionsmink tilbage i Danmark, når regeringens støtteparti en uge efter onsdagens samråd tager stilling til, om Mogens Jensen skal afsættes for sin rolle i mink-sagen.