Abonnementsartikel

Ordførerne Erling Bonnesen (V) og Lise Bech (DF) ryster på hovedet af regeringens håndtering af mink-smitten. Ingen af de to partier vil lægge stemmer til hastelove og kræver mere dokumentation om mutationerne, inden de vil tage stilling til fortsat aflivninger.

På torsdag er samtlige medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalgt indkaldt til et orienterende møde om virusmutationerne i de coronasmittede mink. På mødet deltager veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, og faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak. På mødet vil de gennemgå den nuværende situation med virusmutationer i mink.

- Vi møder selvfølgelig op, når vi bliver inviteret, men jeg er rystet over regeringens håndtering. De er nu skyld i en kæmpe minkskandale, der hviler på delvist ulovligt grundlag, siger Erling Bonnesen, landbrugs- og fødevareordfører for Venstre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erling Bonnesen minder regeringen om, at vi lever i en retsstat.

- Med det vi oplever nu, skulle man tro vi boede i en bananrepublik. Regeringen skal naturligvis overholde beslutningsprocessen. Venstre vil ikke være med til at haste en lov igennem, siger Erling Bonnesen.

Nye eksperter på banen

Lise Beck, landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti, undrer sig over, at regeringen udelukkende læner sig op at de samme eksperter.

- Vi havde et tilsvarende orienterende møde 9. oktober. Mødet varede dengang også kun én time, og der var kun mulighed for at stille ganske få spørgsmål til eksperterne. Det samme gentager sig nu: de samme eksperter stiller op en gang til, mødet skal kun vare en time, og vi får næsten ikke mulighed for at stille spørgsmål, siger Lise Bech.

Hun fortæller, at under den tidligere regering, da kunne møder med faglig orientering som disse, tage flere timer med rig lejlighed til at stille en lang række spørgsmål til eksperterne for at belyse et kompliceret emne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lise Bech undrer sig over, at regeringen ikke inviterer andre eksperter udefra, både danske og udenlandske, til ordentligt at belyse alle aspekter af minkmutationen.

- Vi fik invitationen til mødet sendt mandag aften, og jeg har kontaktet de andre ordfører fra de andre partier for at høre, om de vil bakke mig op i, at vi ønsker, at for eksempel eksperter som Jens Lundgren fra Rigshospitalet og professor på Københavns Universitet, Ali Salanti, der arbejder med vacciner, også deltager i mødet torsdag, siger Lise Bech.

Fuld erstatning

Venstre kræver fuld erstatning til minkavlerne.

- Regeringen er ved at udstede en milliardregning til hele befolkningen og ødelægge en hel branche. Det er en fatal situation, også menneskelig, mange har arbejdet med mink i hele deres liv og i flere generationer, siger han.

Erling Bonnesen kommer helt oppe på den store klinge, når han skal beskrive håndteringen af aflivningerne af millioner af mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringen har tydeligvis heller ikke styr på det i praksis, vi ser lige nu nogle forfærdelige billeder med mink, der ikke bliver ordentligt aflivet og døde dyr på vejene, siger han.