Lyt til artiklen:

Enkel hollandsk maskine indtager Danmark

00:00
Hastighed: ???x
05:50

Abonnementsartikel

Ploeger kan i 2021 se frem til at sende to af de nye 26 kubikmeter selvkørende gyllenedfældere til Danmark.

Efter det daværende Agco-ejede TerraGator i Holland stoppede med produktionen af de selvkørende gyllenedfældere i 2014 skulle der gå to år, inden den hollandske producent af selvkørende optager-teknik, Ploeger, meldte sig på banen og var klar til at samle arven op efter TerraGator. Faktisk ansatte Ploeger et helt hold af tidligere ingeniører og teknikkere fra det tidligere TerraGator, og på Agritechnica 2017 var man klar med den første trehjulet selvkørende gylleenhed på 16 kubikmeter, som allerede kom til Danmark det efterfølgende år. Modelnavnet blev AT 4103.

- Danmark har altid været en ganske stor aftager af gylleudstyr fra TerraGator, og derfor var det glædeligt, at vi kunne allerede året efter lanceringen af den første selvkørende Ploeger gyllenedfælder kunne sende den første til Danmark. Køberen blev Vogn Maskinstation i det nordjyske, som har en lang tradition med TerraGator, fortæller Dorus van Esch, salgschef for den nye division af selvkørende gyllehåndtering fra Ploeger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dorus van Esch har selv 25 års erfaring inden for selvkørende gyllehåndtering, og ligesom resten af gylle-holdet hos Ploeger har han også haft en lang fortid hos Terra-Gator.

Enkelt opbygget maskine

På Agritechnica 2019 kunne hollandske Ploeger præsenterer en ny topmodel i form af AT5105, med et tankindhold på 26 kubikmeter.

- Maskinen er udstyret med en seks cylindrede Scania motor samt en tysk trinløs ZF-transmission. Maskinen har træk på alle fem hjul, som også er styrbare, og trækket overføres mekanisk til tandemaksel bagerst på maskinen, forklarer Dorus van Esch, som påpeger, at der er tale om en meget enkelt opbygget maskine.

- Det gælder om at producerer en maskine, som ikke bare er stærk i opbygningen, men også enkelt. Det er blandt andet derfor vi har mekanisk træk til de bagerste hjul, og hverken udskyd på aksler eller mulighed for dogwalk.

Dorus van Esch fortæller, at dogwalk ikke vil give ret meget mening på en femhjulet maskine, da afstanden mellem de brede dæk vil være for lille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor er det vigtigere med en lav vægt pr. hjul, og da vi ikke skal monterer udstyr til hverken udskud eller dogwalk sparer vi noget vægt her. På den 26 kubikmeter model har vi blot 10,5 ton tryk pr. hjul, fortæller Dorus van Esch, som samtidigt gør opmærksom på, at det centermonteret fronthjul, betyder, at det blot er på tandemakslen at der er to overkørsler.

- For at gøre en maskine ekstra stærk, gælder det også om at have så få bevægelig dele som muligt.

rich-media-3
Den femhjulet gyllenedfælder yder 550 hestekræfter og har træk på alle fem hjul. Foto: Morten Damsgaard.

Dansk demo-turne

Ploeger satte den nye maskine ud på en jysk demo-turne i september, og det så ud til at være godt givet ud:

- Vi kørte i det meste af landet fra nord til syd i løbet af et par uger, og feedback fra de danske kunder var meget positivt, fortæller Dorus van Esch.

Faktisk var turen så positivt, at han efterfølgende kunne underskrive slutsedlen med de første to danske maskinstationer, som køber af den nye Ploeger AT5105.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to danske maskinstationer er Skamstrup Maskinstation samt Vogn Maskinstation.

Lang Terra-Gator-tradition

På begge maskinstationer har man en lang tradition med Terra-Gator på henholdsvis ni enheder på Vogn Maskinstation og 20 enheder på Skamstrup Maskinstation.

Hos Vogn Maskinstation har man siden 2018 kørt med den trehjulet 16 kubikmeter Ploeger AT4103 og erfaringerne og dermed tiltroen til produktet er kun blevet forstærket siden.

- Maskinen har i den grad levet op til forventningerne, og vi kan se utrolig store fordele i at nedfælde med de selvkørende enheder frem for gyllevognene, og det er blandt andet den store grund til, at vi igen vælger en Ploeger på maskinstationen, fortæller Martin Jakobsen, medindehaver af Vogn Maskinstation, som han ejer sammen med broren Ulrik.

Det samme gør sig gældende på Skamstrup Maskinstation, hvor indehaver Torben Kamp fortæller, at man med maskinstations nuværende TerraGator kan komme langt før afsted end de traditionelle gyllevogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De to små trehjulet TerraGator vi har kører jo snildt 10.000 kubikmeter gylle ud, før de traditionelle gyllevogne kan komme i marken, fortæller Torben Kamp.

Både hos Vogn Maskinstation og Skamstrup Maskinstation er det en 27 kubikmeter TerraGator med trailer, som bliver afløst af den 26 kubikmeter Ploeger.

Begge maskinstationer beholder dog indtil videre de ældre maskiner.

- Vores TerraGator med trailer har kørt cirka 9.500 timer siden sæson 2013, og vi vælger at beholde den lidt endnu. Jeg vil tro den nedfælder cirka 100.000 kubikmeter om året.

Torben og Martin fremhæver begge, at selvom den gamle trailermaskine kører i dogwalk i forhold til traileren, så løber to af hjulene alligevel i samme spor, og dermed er der ikke den store forskel til den nye Ploeger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge maskinstationer har valgt at få den kommende Ploeger-maskine udstyret med lufttryksregulering på alle fem hjul.

rich-media-7
Den 26 kubikmeter gyllenedfælder har i september kørt demo hos blandt andet Vogn og Skamstrup Maskinstation, som nu også er endt med at købe en maskine hver. Foto: Morten Damsgaard.

Dansk isæt

Torben Kamp fremhæver blandt andet et utroligt lavt brændstofniveau md den nye maskine.

- Vi har sparer omkring 10-15 liter brændstof i timen i forhold til de andre selvkørende maskiner vi har, og det er vi da meget overrasket over.

Hos både Vogn og Skamstrup Maskinstation kommer der dog en anden fyldetårn på maskinerne, end den udgave, som besøgte Danmark i september.

- Harsø Maskiner leverer et fyldetårn til maskinen, hvor vi kan opnå en læssekapacitet på 13 til 15 kubikmeter i minuttet. Fyldetårnet gør det muligt både at læsse direkte fra gylletanke samt fra studser på eksempelvis lastbiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
De to maskiner som kommer til Danmark i sæson 2021 bliver med et nyt Harsø-fyldetårn. Foto: Morten Damsgaard.
rich-media-10
Sådan kommer Harsø-fyldetårnet til at se ud på de kommende Ploeger-maskiner, som kommer til Danmark. Grafik: Ploeger.

Service back-up på plads

Mens Ploeger selv tager sig af salget af gyllemaskinerne i Danmark, så varetages servicedelen af to danske maskinforretninger. Det drejer sig om Brørup Traktor- & Maskincenter, der sammen med SR-Agro & Last udgør Ploegers serviceorganisation i Danmark.