Lyt til artiklen:

Noahs ark kan redde avlsmink

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Abonnementsartikel

5.481 personer har indtil nu skrevet under på et forslag om at redde et udvalgt antal avlsdyr som en slags Noahs ark, så fremtidens minkavl kan genopstå, når coronaepidemien er overstået.

En underskriftsindsamling under skrivunder.net foreslår, at regeringen gør det muligt, at de resterende avlere kan udplukke et antal af de bedste avlsdyr og holde en lille isoleret besætning i gang et sikkert sted væk fra befolkningen.

Se underskriftsindsamlingen her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Tekniske Universitet DTU har allerede meldt ud, at det teoretisk set er muligt. Til SN.dk siger Sanne Gram-Nielsen, centerleder på DTU, at en sådan Noah's Ark for avlsmink rent fagligt godt lade sig gøre.

- Hvis nogle avlsmink skal "gemmes væk" er det naturligvis også vigtigt, at omgivelserne er sikre, så uvedkommende ikke kan få adgang til dyrene, siger centerlederen.

Sanne Gram-Nielsen gør opmærksom på, at der kan være en vis risiko ved at redde avlsdyr fra aflivning.

Vi ved nemlig endnu ikke, hvordan coronavirus smitter fra minkfarm til minkfarm, og de "reddede" mink risikerer derfor at blive smittet, så længe alle andre mink endnu ikke er blevet aflivet, siger hun til SN.dk

Initiativtagerne bag underskriftsindsamlingen foreslår at, gårde kan blive udvalgt til at skulle huse de udvalgte avlsdyr for fremtiden. De udvalgte mink er naturligvis enten raske eller har anti-stoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmål til fødevareministeren

Folketingspolitiker Dennis Flydtkjær (DF) har fredag stillet et spørgsmål til fødevareminister Mogens Jensen om at redde avlsdyr for at sikre avlsmateriale.

Spørgsmål 6. november til Mogens Jensen lyder:

Hvorfor har regeringen ikke valgt at sikre nogle minkavlsdyr på et isoleret sted, så det er muligt at lave en genetableringsplan, når covid-19 er overstået?