Lyt til artiklen:

Minkavlerfamilie ved Sunds i chok

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Familien Østergaard har ingen ord til at beskrive de følelser, der onsdag eftermiddag gik gennem deres hoveder, da regeringens ministre meldte den totale aflivning af branchen ud.

- Vi sad bare her rundt om bordet og stirrede på hinanden. Vi sagde ikke ret meget, for det var mest følelsen af tomhed, vi sad med. Samme følelse af tomhed har vi i dag. Vi forstår det simpelthen ikke, siger minkavler Hans Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På gården ved Sunds blafrer Dannebro på halv i støvregnen i haven, lige som mange andre steder i landet for at markere sorgens dag.

Hans Østergaard driver minkavl sammen med sønnen Thomas Østergaard ved Sunds. Sammen har de to farme med kun 500 meters afstand. Den ene farm med 22.500 mink blev konstateret smittet for en uge siden, mens den anden farm med 1520 mink stadig ikke er smittet.

Minkene var syge et par dage, hvor de nøs og havde mindre appetit, men nu virker de friske og raske, fortæller Hans Østergaard.

Far og søn skulle egentlig gå i gang med at aflive dyrene i dag, men det arbejde magter de ikke at gå i gang med før tidligst fredag.

- Det er som en ond drøm, vi sover ikke, vi spiser ikke. Det føles næsten som at miste et barn, siger Hans Østergaard stille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Familien Østergaard er i chok over regeringens beslutning om aflivning af alle mink i Danmark. Foto: Marianne Nørmark.

Selvisolation

De sidste to måneder har familien Østergaard været fuldstændig isoleret for ikke at smitte minkene.

- Vi forstår ikke, hvordan smitten er kommet ind på farmen. Vi har ikke handlet, men fået varerne leveret, vi har ikke set hverken børn, børnebørn eller venner, og alligevel er minkene smittet med covid. Hvordan kan det ske? spørger Anne-Marie Østergaard med tårer i øjnene.

De fire familiemedlemmer, Hans og Anne-Marie, deres søn Thomas og svigerdatteren Simone er de eneste som har været i huset ved Sunds og blandt minkene. Alle fire har været smittet af minkene, og er blevet konstateret positive.

- Vi har næsten ingen symptomer haft, kun ganske lidt ondt i halsen og let hovedpine, men det er hurtigt gået over, fortæller Anne-Marie Østergaard, der oplever smitten fra minkene som et let udgave af corona.

rich-media-4
Flaget er på halvt i Sunds. Foto: Marianne Nørmark.

Generationsskifte

Hans Østergaard har drevet minkavl siden 1984, og siden 2016 har sønnen været en del af driften med tanke om genrationsskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt hvad vi har arbejdet op gennem mange år er pludselig forsvundet på én nat. Vi skal lige synke chokket, siger Hans Søndergaard, der havde glædet sig til at give sit livsværk videre til sønnen og svigerdatteren.

Inden regeringens udmelding onsdag var far og søn indstillet på at aflive både de smittede og ikke smittede dyr, og beholde avlsdyrene.

- Vi havde faktisk allerede bestilt nye raske dyr, så vi kunne starte en produktion op igen. Men den drøm blev slukket i går, siger Thomas Østergaard.

Nu hvor drømmen om minkavl i Danmark er slukket, går sønnen med tanker om at investere i minkproduktion i Ukraine eller muligvis USA.

- Det bliver svært at få minkbranchen op igen i Danmark. Vi kan ikke få raske dyr fra udlandet, hvor de slås meget med plasmacytose. Det havde vi næsten fået udryddet i Danmark, siger Thomas Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor kommer smitten fra?

Familien Østergaard står tilbage med mange spørgsmål. Et af de spørgsmål, der presser sig mest på er, hvordan er deres farm blevet smittet? Og hvordan kan den ene farm været smittet og ikke den anden, når det nu er de samme to mennesker, far og søn, der udelukkende har haft sin gang i staldene.

- Jeg har mistanke om at det kan være nogle to-benene, der har været inde på vores farm og plantet virus. Det kan jeg selvfølgelig ikke bevise, men jeg har mistanken. Der er så mange, der ikke ønsker minkproduktion, siger Thomas Østergaard.

Hele familien Østergaard har drøftet smittekilden. Kan det være fugle, ræve, rotter eller smitte gennem besøg af veterinærmyndigheder, men svaret kan de ikke finde.

Dyrevelfærd

Hans og Thomas Østergaard har fulgt den politiske debat om nedlæggelse af minproduktionen i Danmark.

- Jeg ser dette som et kæmpe slag mod dyrevelfærden, når produktionen rykker til udlandet, hvor forholdene for minkene er helt anderledes end i Danmark, hvor vi har dyrlægekontrol fire gange om året og velfærdskontrol to gange om året, siger Thomas Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så længe der er kunder, der efterspørger varen, vil der foregå produktion, men det bliver så ikke i Danmark, siger Thomas Østergaard.