Lyt til artiklen:

Regeringen bestemte alene minkbranchens endeligt

00:00
Hastighed: ???x
05:48

Den 4. november lukkede regeringen Mette Frederiksen ned for den danske minkbranche, verdens største producent af minkskind. Dermed ser enden ud til at være nået for en branche, der årligt har omsat for 5,3 milliarder kroner og beskæftiget i nærheden af 6.000 danskere. Og for mere end 1.000 danske familier, en branche, hvor mink har været midtpunktet for både hjemmet og arbejdslivet.

Indgrebene har under hele minksagen været grænseoverskridende for de implicerede folk i minkbranchen. Politiet og Fødevarestyrelsen har uden tilstrækkelig dokumentation brudt ind på minkfarme, hvor landmanden ikke har ment, at det lovmæssige og sundhedsmæssige belæg for invasionen har været ordentligt belyst. Samtidig har minkavlerne måttet se til, imens horder af aflivningshold uden erfaring med håndtering af mink har gjort en ende på deres livsværk. I flere tilfælde har landbrugsfamilierne tilmed betragtet, hvordan bunker af rådnende mink er blevet efterladt på jorden ved deres hjem, fordi der ikke var sikret kapacitet til den videre forabejdning af de døde dyr, eller fordi myndighedernes dødspatruljer skulle holde weekend. En forbandet situation, der stiller store krav til den demokratiske proces.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men netop på den politiske front, har minksagen også vist at covid-19 har givet demokratiet trange kår. Selvom ejendomsretten og retten til at drive et fuldt lovligt erhverv har været presset i bund, så har regeringen ikke, som det er sædvane i så alvorlige sager, rådført sig og samarbejdet bredt med Folketingets øvrige partier, og med landbruget, der igennem flere måneder nu har været midtpunkt i en mediestorm.

Nul forhandlinger

Den 4.november blev regeringen af Maskinbladet for rullende kameraer stillet spørgsmålet, om regeringen i tilstrækkelig grad har haft involveret Folketingets øvrige partier og landbruget i forbindelse med minksagen, og her lød svaret klart fra fødevareminister Mogens Jensen (S), at han selv og embedsværket havde inviteret til en lang række forhandlinger med både branchen og de øvrige politiske partier, og at der havde været et godt samarbejde på tværs af partiskel.

Men den udlægning af sagens forløb er der fra både højre og venstre side af Folketingssalen stor forundring over.

- Vi har ikke været i forhandlinger, og i det omfang vi er blevet informeret, det har haft så begrænset et omfang, at man ikke kan sige, at det er en grundig informering, lyder reaktionen fra Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.

Også hos Venstre er man uforstående overfor Mogens Jensens udmelding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke været inddraget så meget som ét sekund. Det er en forfærdelig situation som regeringen har bragt Danmark i, at man går ud og lukker en branche helt ned og tager levebrødet ud af munden på folk.

- Det er regeringens egen beslutning, og det har de gjort uden om os. Der har ikke været nogen forhandlingsmøder overhovedet. Vi kunne jo følge med på pressemødet som resten af befolkningen kunne og være vidne til at regeringen bare lukker branchen helt ned, lyder det fra Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen.

Venstre har nu indkaldt regeringen for at få fastlagt rammerne for en rimelig erstatning, og her mener man der reelt er tale om ekspropriation, og så må regeringen betale, hvad der koster, både hvad angår regningen for mink, stalde og inventar.

Også i forhold til baggrunden for den drastiske beslutning om at udrydde alle mink i Dannmark savner Venstre svar, og man har nu anmodet om at få al dokumentation lagt frem, så det kan blive tjekket igennem, for oppositionen har ifølge Enhedslisten og Venstre ikke haft dokumentationen bag beslutningerne til rådighed, og derfor står regeringen, ifølge Erling Bonnesen, også alene tilbage med ansvaret.

- Regeringen har besluttet det, det er deres ansvar - de må betale, siger Erling Bonnesen om den voldsomme regning regeringen har udstedt til danskerne for håndteringen af minksagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Utilfredsstillende forløb

Hos Enhedslisten, der er en del af det parlamentariske grundlag for S-regeringen, uddyber Søren Egge Rasmussen, hvordan han selv og resten af Enhedslisten hørte om Mette Frederiksens beslutning om at aflive minkproduktionen i Dannmark, for også i den afgørende fase holdt regeringen kortene helt tæt til kroppen.

- Hvis man bare sådan kort før regeringen melder en ny linje ud blive orienteret, så er det jo ikke en forhandling. Så er det jo sådan noget, hvor man kan være velunderrettet. Hvis man skal tage i går (4. november red.), så fik vi klokken 14.30 nyheden om, hvad man ville sige på pressemødet klokken 16.00, men vi fik jo ikke noget skriftligt materiale overhovedet.

- Det, der er blevet taget af initiativer omkring minkavl og forsøg på at begrænse corona-smitten, det er regeringens beslutninger, det er ikke noget som det parlamentariske grundlag er blevet inviteret til at være en del af, lyder konklusionen fra Søren Egge Rasmussen.

Det er et enormt ansvar, regeringen nu har lagt på sig selv, og derfor mener Søren Egge Rasmussen også at det er regeringen, der må udrede, hvorfor myndighederne greb for sent ind i forhold til convid-19 smitten blandt danske mink.

- Det største problem er umiddelbart, at man fra juli til oktober holdt op med at slå syge mink ihjel. Når jeg kigger tilbage på den her sag, så er det der, man har svigtet mest. Og det er jo så regeringen, der har svigtet, lyder det fra Søren Egge Rasmussen, som trods det fatale udfald af sagens håndtering er enig med regeringens linje, som den blev fremlagt på pressemødet den 4. november.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en fuldstændig nødvendig beslutning for at tage folkesundheden alvorligt. Så det bakker vi fuldstændig op om, og så er vi af den holdning, at det her, det skal være afslutningen på dansk minkavl. Jeg har noteret mig, at landbrugsministeren er åben overfor at det hele kan starte op igen, det kan jeg slet ikke se kan harmonere med hensyn til folkesundheden. Vi skal ikke have at Danmark er et nyt Wuhan, lyder det fra Søren Egge Rasmussen.

Venstre har nu indkaldt fødevareministeren til møde omkring håndteringen af de mange minkgårdes fremtid, hvor Venstre vil arbejde for, at der gives fuld erstatning både i forhold til dyr, inventar og produktionsanlæg.