Abonnementsartikel

- Der er rigtig mange gode grunde til at være landmand - men et ønske om at være ekspert i risikoafdækning, international handel eller udvikling på det finansielle marked er sjældent en af dem.

- Alligevel kræver moderne landbrug i dag et indgående kendskab til future- og terminsmarkedet, hvis risikoafdækningen skal være optimal.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sådan lyder det fra det nye, schweizisk baserede handelsselskab, Agrocura, der er etableret af LandboSyd og Landbo-Nord i fællesskab. Virksomheden gør det muligt fremover at outsource sin risikoafdækning til et team af eksperter.

- Vi har etableret Agrocura for at imødekomme et støt stigende og udtalt behov hos vores kunder, siger LandboSyds direktør, Gunnar Fink, der er direktør og bestyrelsesmedlem i den nye virksomhed.

- Det kan være en vanskelig og ofte ekstrem tidskrævende opgave for langt de fleste landmænd at sikre en optimal risikoafdækning. Det kræver, at man på den ene side har tiden til at mestre driften, og på den anden side nøje kan følge med på for eksempel svinebørsen i Chicago, crude oil priser på London børsen, valutakurser og i den generelle pris- og renteudvikling.

- Hertil kommer, at de senere års udvikling i råvarepriser og finansieringsforhold med al tydelighed har vist os, hvor sårbart det enkelte landbrug er, og hvor vigtigt det er at være dækket rigtigt af, siger Gunnar Fink.

Erfarent hold

1. januar 2009 begynder Agrocuras ekspertteam derfor at risikoafdække for landmænd, der ikke har tiden, overskuddet eller måske interessen til selv at varetage den store opgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som kunde hos Agrocura skal man selv foretage sine fysiske indkøb af for eksempel råvarer og selv forestå den bagvedliggende finansiering. Men imens man selv dækker de fysiske behov, afdækker Agrocura risikoen i future- og terminsmarkedet, lyder det fra det nye selskab, som får hovedsæde i Schweiz, hvor det er etableret som Finanzintermediär.

- Vi er netop ikke en bankvirksomhed, men derimod en finansiel handelsvirksomhed med et entydigt fokus på risk management til fordel for vores kunder. Det giver etableringen i Schweiz os mulighed for at være, siger Gunnar Fink.

Bag Agrocura står et erfarent team. Blandt andet er John Jensen, LandboNord, ansat som Senior Investment Manager. I LandboSyd er det Key Account Manager Jens Schjerning, der rådgiver i spørgsmål og forhold vedrørende Agrocura og risikoafdækning.

I Agrocuras bestyrelse sidder, foruden Gunnar Fink og LandboNords direktør Søren H. Hertel, blandt andet også gårdejer Knud Agergaard Thing, der er bestyrelsesmedlem i LandboNord, og gårdejer Henrik J. Enderlein, der er formand for LandboSyd.