Lyt til artiklen:

Dyretransportchauffører afventer udspil

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Dyretransportørernes advokat Jacob Forman afventer en henvendelse fra Fødevareministeriet om, hvad de forestiller sig næste skridt er i sagen, hvor de chauffører og transportørfirmaer, der kører med levende dyr i Danmark, i uge 44 truede med at gå i strejke fordi de føler sig forfulgt og uretfærdigt behandlet.

Som dyretransportreglerne bliver håndhævet risikerer chauffører og transportører store bøder og en tur i retten, hvis dyr har en skade under transport, og det uanset om skaden er sket før eller under transporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 30. oktober havde chaufførerne og deres advokat Jacob Forman et virtuelt møde med repræsentanter fra både Miljø- og Fødevareministeriet og Justitsministeriet om de udskældte bøder til chaufførerne, og her blev forskellen i opfattelsen af, hvordan det danske retsvæsen fungerer tydelig for Jacob Forman.

Forvirrende udmelding

Ministeriet var ifølge advokaten af den opfattelse, at det der hedder 18.02-skrivelsen, den var implementeret, men havde det været tilfældet, så var sagen ifølge advokaten ikke endt i en situation, hvor chaufførerne har følt sig tvunget til at true med strejke, for at få myndighederne til at reagere.

- Et stykke af vejen kunne være, at man faktisk implementerede 18.02-skrivelsen. Det kommer de så frisk og frejdigt og siger, at det er sket, lyder det fra en undrende Jacob Forman, som fortæller, at den efterfølgende debat viste et stort spænd imellem embedsværkets og forsvarsadvokaternes opfattelse af retsstillingen i Danmark.

- Jeg blev mildest talt meget overrasket over, hvor stor afstand der var imellem min erfaring som procederende advokat i det daglige i de danske retssale og så det indtryk man havde i ministerierne, lyder det fra Jacob Forman som efter mødet er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er den samme form for retsfølelse, der gælder i og udenfor embedsværket.

Ifølge Jacob Forman giver det ikke mening, at man i embedsværket mener at en skrivelse, der skal medvirke til at sikre chaufførernes retsstilling, er implementeret, når rigsadvokaten på samme tid har meddelt den undrende flok af forsvarsadvokater, der fører sagerne i retssalene, at samtlige chauffører skal tiltales i sagerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så er der da ikke nogen implementering af noget som helst, fortæller Jacob Forman til Maskinbladet.

Jacob Forman og chaufførerne ville den 30. oktober gerne have haft rigsadvokaten til at meddele på hvilken måde han mente at 18.02-skrivelsen er i strid med EU-retten, og advokaten for transportørerne ser nu frem til at se næste udspil fra embedsværket, så der for alle parter kan komme vished om, hvilke regler der gælder, og om de danske dyretransportører og chauffører igen kan komme til at transportere dyr uden konstant at risikere at blive slæbt i retten.

På mødet den 30. oktober blev embedsværket og chaufførerne enige om, at der i løbet de kommende tre måneder skal arbejdes frem mod at finde en løsning på chaufførernes tvivlsomme retsstilling i forbindelse med transport af levende dyr, og næste træk skal komme fra embedsværket.

Læs også: Dyretransportchaufførerne føler sig lyttet til