Lyt til artiklen:

Ejendomsmægler: Flere vil bo på landet- Landmænd kan få gavn af salg

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Abonnementsartikel

Flere vil bo på landet. Det giver muligheder for landmænd, der har købt nabogrunde, fortæller ejendomsmægler.

Når landmænd opkøber naboejendomme, er det næsten altid, fordi han skal bruge mere jord til at udbringe gyllen fra husdyrproduktionen på. Bebyggelsen på ejendommen har han tit ikke brug for, så den skal sælges. Helt nye tal viser da også, at salget af boliger i landzone er steget ganske betragteligt indenfor de seneste måneder, så umiddelbart er et salg en rigtig god idé.

Det skriver ejendomsmægler Estate i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Belåningsreglerne kan imidlertid vise sig at gøre et oplagt salg noget mere vanskeligt end forudset, oplyser Estate.

- Reglerne er nemlig sådan, at hvis der hører under to hektar jord til en ejendom og landbrugspligten er fjernet, så vil realkreditinstitutterne som udgangspunkt ikke låne penge til en interesseret køber hvis udbygningerne er cirka over 400 kvm.

Hvis drømmen ikke skal briste, er køber nødt til at finde alternativ og formentlig ikke så attraktiv finansiering eller betale en væsentlig større udbetaling. I sidste ende kan det betyde, at en dejlig ejendom kan vise sig mere end svær at sælge. Derfor er det en rigtig god idé for sælger at tænke sig godt om, påpeger indehaver af Estate Mæglerne i Tårs, Jørgen Larsen, og ejendomsmægler Pia Thestrup.

- Den landmand, der opkøber naboejendommen, skal simpelt hen sørge for at afsætte mindst to hektar jord til ejendommen, hvis udhusene er over cirka 400 kvm. Dermed bevares landbrugspligten og muligheden for at få et realkreditlån for en kommende køber, forklarer de og understreger, at landbrugspligt ikke betyder, at køber er forpligtet til at dyrke jorden som landmand, Køber er derimod forpligtet til at bo på ejendommen og holde arealet ved lige, så det ikke gror til.

- Men selv med landbrugspligten bevaret, må der ikke være over cirka 800 kvm udhuse for at man kan lave en 80 pct. realkreditbelåning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv om der procentvis stadig er mange, der ønsker at etablere sig i byerne, så er antallet af solgte boliger i landzone dog størst i Nordjylland. Fra statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned midt i marts til udgangen af august er antallet af solgte boliger i landzone steget med næsten 20 pct. Fra årsskiftet til slutningen af august er tallet på 14,3 pct., en stigning på 1 pct. i forhold til året før.

- Vi oplever klart, at flere og flere ønsker at bo midt i naturen, hvor der er højt til himlen, og gerne langt fra alfarvej, siger Jørgen Larsen og Pia Thestrup.