Der er forespørgselsdebat i Folketinget om fremtiden for den danske mink-branche fredag eftermiddag, og der er brug for en ny strategi, lyder det fra Danske Minkavlere.

Den danske minkbranche er hårdt ramt af corona. Millioner af dyr - både syge og raske - står til at blive aflivet. Det kan true branchen, fordi den vigtige stamme af avlsdyr også bliver aflivet. Også de avlsdyr, der er raske, og de, som tidligere har været syge, men som er kommet sig fuldstændig over sygdommen.

Den 30. oktober er der forespørgselsdebat i Folketinget om fremtiden for den danske minkavl, og ifølge Danske Minkavlere er det ved at være sidste udkald for en holdbar løsning for både folkesundheden og for minkbranchen, som er en af Danmarks erhvervssucceser.

- Danske minkavlere har en unik global førerposition på pelsmarkedet. Det har vi, fordi vi producerer verdens bedste skind, og det gør vi i en skånsom produktion for dyr, mennesker og miljø. Vores dyr er desværre i risiko for at få corona. Det skal ikke spredes videre ud i samfundet, og det har vi avlere været gode til at undgå. Kun få mennesker i Nordjylland uden tilknytning til erhvervet har været smittet indirekte fra mink via andre mennesker, og så har en del af mine kollegaer, deres medarbejdere og familie været smittet, men de er næsten alle sammen raske igen. Så de smitter ikke. Folkesundheden er vigtigst, men vi mener, at vi både kan sikre folkesundheden og have en bæredygtig minkproduktion, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere i en pressemeddelelse.

Danske Minkavlere er ifølge foreningens formand blevet mødt med stor sympati fra brede dele af befolkningen og hos langt de fleste politikere på tværs af Folketinget, og den støtte har betydet meget for minkavlerfamilierne i en svær tid.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det vil jeg gerne sige tak for, det er faktisk ganske overvældende. Og især fordi det er en meget barsk tid for erhvervet, og hele familier ser magtesløse til, men deres livsværk smuldrer i hænderne på dem, lyder det fra Tage Pedersen i pressemeddelelsen, og fortæller videre at branchen er kommet med forslag til at komme videre, men man har stadig ikke hørt fra myndighederne.

- Vi har fra erhvervets side foreslået en række tiltag, der tilgodeser hensynet til folkesundheden - f.eks. via stærkt skærpet isolationsstrategi - og samtidig giver minkavlerne en bæredygtig platform ind i fremtiden. Det håber vi, at myndighederne og politikerne vil tage godt imod. Men det haster, vi skal sammen finde en løsning nu, siger Tage Pedersen.