Lyt til artiklen:

Større økonomisk og finansiel robusthed i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
01:32

Abonnementsartikel

Landbrugsvirksomhederne er økonomisk og finansielt blevet mere robuste de senere år, lyder konklusionen i en ny økonomirapport fra Seges.

Landbrugsvirksomhederne er økonomisk og finansielt blevet mere robuste de senere år. Det skyldes, at landbrugets gæld er nedbragt med ca. 30 mia. kr. fra toppen i 2014 og udgør i 2019 ca. 235
mia. kr. I samme periode er gældsprocenten bragt ned fra 69 pct. til 64,9 pct. - det laveste siden 2009.

Det fremgår af en rapport fra Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansomkostningerne er faldet med ca. 38 pct. siden 2011 gennem lavere gæld, rentefald og en mindre andel af banklån i den samlede låneportefølje.

Den finansielle risiko er reduceret gennem omlægning af lån fra fast rente til lån med variabel rente. Lån med variabel rente udgjorde ca. 78 pct. i 2019 mod 84 pct. i 2015, hedder det i rapporten.

Baggrunden for den større økonomiske og finansielle robusthed er en generel forbedring af økonomien på grund af et fornuftigt bytteforhold, lavere renter, forbedret produktivitet og effektivitet samt strukturudviklingen og præferencer for konsolidering.

Tendensen mod konsolidering og mindre risiko er fortsat ind i 2020, og samlet set fremstår landbruget nu som et mere robust erhverv, selvom der fortsat er udfordringer og stor økonomisk spredning
mellem såvel bedrifterne som mellem driftsgrenene, oplyser Seges.