Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Danish Crown skruer op for teststrategi
De stigende smittetal i Danmark får nu Danish Crown til at indføre et testprogram, hvor over 6000 ansatte i Danmark skal testes jævnligt for at beskytte dem bedst muligt mod covid-19, skriver DC i en pressemeddelelse.
Både i Danmark og resten af EU er covid-19-smittetallene steget kraftigt den seneste måned, og fredag aften iværksatte myndighederne nye tiltag i kampen mod covid-19.
Danish Crown iværksætter nu et testprogram, hvor medarbejderne bliver testet systematisk. Målet er at holde covid-19 ude af koncernens fabrikker og slagterier for på den måde at sikre medarbejderne bedst muligt mod smitte.
- Modsat mange andre er det ikke en mulighed for over 6000 af vores ansatte i Danmark at arbejde hjemmefra. Danish Crown er en international virksomhed, der beskæftiger omkring 80 forskellige nationaliteter og har medarbejdere, der kommer fra hele Europa. Derfor kræver det en ekstra indsats at sikre vores medarbejdere mod smitte, når de går på arbejde. Vi har desværre oplevet, hvor hurtigt det kan gå i løbet af få dage, hvis smitten får lov til at sprede sig. Derfor har vi gennem flere måneder arbejdet målrettet på at få en teststrategi og et testprogram på plads, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown.
Danish Crowns teststrategi har tre ben. For det første skal 10 procent af medarbejderne på produktionsanlæggene testes hver uge for at screene bredt for covid-19 blandt medarbejderne. Andet led er test af de medarbejdere, der kommer tilbage fra ferie eller har været uden for Danmarks grænser på weekend.
Sidst men ikke mindst sættes der ind med en massiv testindsats, hvis der opstår mistanke om et udbrud. Testprogrammet indebærer, at en del af Danish Crowns medarbejdere, når de møder på arbejde mandag morgen, vil blive bedt om at oplyse i hvilket land og hvilken region, de har opholdt sig i weekenden.
Ekstraordinær situation
Normalt forholder en arbejdsgiver sig ikke til sine medarbejderes fritid på den måde, men corona-situationen er ganske alvorlig, og derfor har Danish Crown på forhånd været i dialog med Fødevareforbundet NNF.
- Vi står i en helt ekstraordinær situation, og det vigtigste for os er, at vores medlemmer kan gå trygt på arbejde uden at frygte at blive smittet med corona. Derfor bakker vi op om, at de medlemmer, der kan have været udsat for smitte - for eksempel ved at have opholdt sig i udlandet - lader sig teste, inden de skal stå skulder ved skulder med deres kolleger. Vi skal alle sammen gøre, hvad vi kan for at bremse smitten, siger næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen.
Allerede fra mandag morgen vil der blive testet efter det nye testprogram på slagterierne i Horsens og Holsted. Ugen efter vil yderligere 2-3 produktionssteder være klar, og i løbet af november vil alle fabriksanlæg have testprogrammer på plads.
- Vi har en lille fordel ved at have erfaringer med testprogrammer fra vores fødevareproduktion, men det er en stor opgave at skaffe ekstern hjælp og uddanne vores eget personale til at kunne udføre de hundredvis af tests, vi kommer til at tage hver uge. Samtidig skal vi have de fysiske rammer på plads og sikre, at hele programmet kører efter en snor. Derfor kommer det til at tage nogle uger, inden vi har alle fabriksanlæg med. Men vi vil gøre, hvad vi kan for at sikre forsyningen af fødevarer på en måde, hvor vores medarbejdere også kan gå trygt på arbejde, siger Per Laursen.Testene, der benyttes i testprogrammet, er "hurtig-tests", hvor der er svar efter 15 minutter. Danish Crown har i et par uger brugt disse til at screene medarbejderne på to slagterier for corona-virus, og det er de positive erfaringer derfra, som testprogrammet er baseret på.
Danish Crowns erfaring med disse hurtig-tests er, at de er stort set lige så pålidelige som myndighedernes tests.Hvis en medarbejder konstateres positiv-testet for covid-19, sendes vedkommende til test i det offentlige system, så det sikres, at der bliver lavet smittesporing af myndighederne.