Lyt til artiklen:

Mink: Oppositionen savner politisk handling - regeringen afviser kritik

00:00
Hastighed: ???x
06:24

Abonnementsartikel

Venstre og Dansk Folkeparti udtrykte efter møde med Danske Minkavlere på Christiansborg stor frustration over regeringens håndtering af mink-krisen. Fødevareordfører i Socialdemokratiet Anders Kronborg afviser kritikken.

Et lille udvalgsmøde fik den 21. oktober stor bevågenhed på Christiansborg, da en deputation fra Danske Minkavlere havde foretræde for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at fortælle, hvordan branchen selv mener, man kommer bedst videre fra den tragiske situation, de danske mink-avlere befinder sig i.

Regeringens Miljø- og Fødevareordfører, Anders Kronborg, udtrykte stor forståelse for den situation, mink-avler-familierne befinder sig i, og han slog fast, at regeringen ikke har i sinde at bruge krisen til at arbejde for en udfasning af minkbranchen, selvom både SF og Enhedslisten presser på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi har stor medfølelse med de minkavlere, som blive berørt af den her meget, meget svære situation i forhold til covid-19. Vi forsøger, så godt vi kan, at lytte, men det er klart, at når der er en sundhedskrise i Danmark, hvor vi kan se, at så mange mink bliver smittet, og hvor vi får at vide, der er en risiko for at en kommende vaccine ikke kan virke fordi sygdommen kan mutere i minkene, så forsøger vi selvfølgelig som ledere af det her land at køre et forsigtighedsprincip, så vi sikrer folkesundheden, fortæller Anders Kronborg til Maskinbladet efter mødet med minkavlerne.

Savner handling

rich-media-2

Hos oppositionspartiet Venstre er Landbrugsordfører Erling Bonnesen langt fra tilfreds med regeringens ageren i forhold til mink-branchen, og han mener regeringen og fødevareminister Mogens Jensens (S) i særdeleshed har fejlet med det han kalder en manglende håndtering af den akutte krise.

-Det går alt, alt for langsomt med regeringens arbejde på området. Man skulle have et langt skarpere og mere præcist fokus på at slå de nysmittede mink ned, så man kan passe godt på de raske mink og så sikre, at der er et avlsgrundlag til fremtiden, siger Erling Bonnesen og uddyber sin kritik:

-Hvorfor slår regeringen så mange raske dyr ihjel? Det er der simpelthen ikke nogen som helst grund til, derfor har vi nu fra Venstre sendt et brev til statsministeren fordi regeringens velkendte topstyring, den slår jo tydeligvis helt fejl i det her, så fødevareministeren ikke kan reagere ordentligt.

rich-media-3

Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg René Christensen udtrykte også fuld forståelse overfor minkavlernes situation - og han vil gerne imødekomme erhvervet i den nuværende krise, og han mener, at regeringens enegang er til stor skade i forhold til at kunne løse de akutte udfordringer i mink-branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Ministeren skal komme på banen. Hvis man kigger på det, så har regeringen jo holdt alle kort tæt til kroppen i forholdt til alt der vedkommer corona - også på den humane del - og nu står vi så her, hvor det handler mink, og der gør man nøjagtig det samme, man holder kortene tæt på kroppen, siger René Christensen, der mener at regeringen virker handlingslammet.

På mødet med minkavlerne forklarede formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen at branchen allerede midt i oktober havde sendt et løsningsforslag til Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet, men man har endnu ikke modtaget et svar, og ifølge Rene Christensen er der akut behov for handling. Nu.

-Udfordringen er så bare, at på den humane del, der træffer man beslutninger - men her har vi haft en minister, der ingen beslutninger har truffet. Den eneste beslutning, der er truffet, det er at dyrene skal slås ned, og der traf man også en dårlig beslutning, for hvordan vil man overhovedet håndtere at udføre den beslutning? Derfor er det altså vigtigt, at ministeren kommer og taler med vi andre partier. Vi har ikke svarene på det hele, ministeren har åbenbart heller ikke svarene på det hele. Vi skal tale med hinanden, og så skal vi også have en dialog med erhvervet, siger formanden for Miljø- og Fødevareudvalget og sender en opfordring til regeringen.

-Ministeren skal skynde sig og komme tilbage, og lade være med at tage ud på de her smutture, hvor han behændigt kan komme i karantæne, når han eller skulle stille her i udvalget hos os.

Folkesundheden vigtigst

rich-media-5

Forelagt kritikken fra oppositionen fortæller Anders Kronborg at regeringen lytter til de indspark, som kommer, men han mener at nogle af de løsningsforslag, der er kommet fra Venstre har været uansvarlige i forhold til den sundhedskrise vi står med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Kronborg henviser til at Venstres medlem af Europa Parlamentet Asger Christensen har foreslået en timeout, hvor hele indsatsen med aflivningen af mink skulle sætte på pause, og det er bestemt ikke den vej regeringen ønsker at gå, ligesom man heller ikke forstår selvsamme Asger Christensens forslag om at man bør overveje om aflivningen af syge dyr bør standses.

-Det kan jeg forstå, at det er slet ikke et spor minkbranchen de selv vil ind på. De siger netop at de syge dyr skal slås ihjel, de siger også at det her skal gå hurtigere, så man må bare sige, at der er lidt zigzag kurs fra Venstre i øjeblikket i forhold til denne meget, meget alvorlige situation, og der holder vi tungen lige i munden, kører et forsigtighedsspor. Vi sætter folkesundheden øverst i denne her meget, meget svære situation, lyder det fra Anders Kronborg.

I løbet af få uger er antallet af smittede mink gået fra under én million smittede til mere end fire millioner smittede mink, og fra mange sider kritiseres det, at myndighederne har været alt for langsomme og uprofessionelle i sin håndtering af de smittede minkbesætninger, og Anders Kronborg vedkender sig, at det er en meget alvorlig og uvant situation, man befinder sig i.

-Det siger sig selv med de store tal, at det her er en meget vanskelig situation at håndtere. Vi har jo ikke stået i sådan en situation før, og derfor er dialogen naturligvis også vigtig, men det understreger, at vi - ikke ligesom Venstres europaparlamentariker har foreslået - kan tillade os at tage en timeout og sætte tingene på pause.

-Vi skal have en klart fokus på det her, og det har vi. Vi forsøger så godt som man overhovedet kan at have et fokus på at sætte folkesundheden øverst, at en kommende vaccine den kan virke, at den ikke kan blive ødelagt af at sygdommen muterer i minkene, siger Anders Kronborg og slår fast, at regeringen ønsker en god og tæt dialog med branchen i forhold til håndteringen af krisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det skal gå stærkt med at finde gode løsninger på et stort problem, lyder det fra Erling Bonnesen, som har indkaldt Mogens Jensen til samråd om mink-krisen i uge 44.

-Det haster, fordi nu står vi tæt ved slutningen på oktober, og om to-tre uger skulle pelsningssæsonen gå i gang, så man skal også tage stilling til at sikre at der også er avlsgrundlag for den kommende sæson, og der har man behov for nogle klare meldinger fra regeringen, så vi kan få stoppet smittespredningen, for det er helt tydeligt, at regeringen sakker mere og mere bagud, fordi smitten har spredt sig, og den langsommelighed som regeringen har vist her, det er stærkt kritisabelt, slutter Erling Bonnesen.