Lyt til artiklen:

Politisk kritik af Mogens Jensens håndtering af mink-krisen

00:00
Hastighed: ???x
04:48

Beslutninger omkring minkbranchen skal flyttes væk fra fødevareministeren og op til en minister, der har lidt flere stjerner på skulderen lyder opfordringen til statsminister Mette Frederiksen (S) i et brev udsendt den 20. oktober fra Venstre underskrevet af næstformand Inger Støjberg.

Også fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har kritikken af Mogens Jensens håndtering af minkkrisen været hård, og i et fælles debatindlæg har Henrik Dahl og Lise Bech skrevet, at ".. den socialdemokratiske regering handler i blinde. De træffer beslutninger uden fagligt belæg og uden at drøfte det med andre partier eller den berørte branche."

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to partier har ifølge debatindlægget også forsøgt at indkalde Mogens Jensen til debat om emnet i Folketingssalen den 21. oktober, men da ministeren ifølge Lise Bech og Henrik Dahl er i karantæne efter forhandlinger omkring fremtiden for EU's landbrugsstøtteordninger i Luxembourg, bliver debatten ikke til noget.

"Hvis minkavlernes fremtid virkelig optager regeringen, så vil de sende en anden minister til debat. Har de gjort det? Nej, " lyder kritikken videre fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

I Nordjyske har formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg René Christensen kritiseret ministeren for at tage til forhandlinger i EU imens en branche er i voldsom krise på hans vagt.

På sin Facebook-profil har Mogens Jensen tirsdag aften taget til genmæle overfor kritikken, som han affejer med, at han har valgt at være til stede i EU for at "få sat så store, grønne aftryk som overhovedet muligt" på EU's fremtidige støtteordninger. En kritik som ikke får meget sympati i kommentarsporet på facebookprofilen, hvor hovedparten af de 139 kommentarer handler om, at Mogens Jensen burde have haft bedre styr på situationen i den danske mink-branche før han tog afsted til forhandlinger i Luxembourg.

Modsiger kritik

Selv er Mogens Jensen uforstående overfor kritikken, og i et interview med Ritzau onsdag morgen udtaler ministeren, at han har et fint forhold til erhvervet. "Og vi har i øvrigt haft en god dialog med erhvervet hele vejen igennem," lyder svaret fra ministeren, men sådan opfatter man dog ikke umiddelbart situationen hos foreningen Danske Minkavlere, der den 21., oktober er på Christiansborg for blandt andet at tale om regeringens håndtering af mink-krisen, og hvor formand Tage Pedersen gerne ville have haft mulighed for at tale med ministeren om, hvorvidt det giver mening at aflive dyr lang tid efter de er stoppet med at bære smitten videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft masser af god dialog med myndighederne, men ikke med dem, der træffer beslutningerne. Vi har god dialog med Fødevarestyrelsen og departementet, men vi mangler nogle beslutninger på det forslag vi har sendt ind for ni dage siden - og ni dage, det er rigtig, rigtig lang tid, når der aflives mink, lyder kritikken fra Tage Pedersen, som ikke genkender, at der har været en god dialog med Mogens Jensen.

- Nej, jeg synes vi skulle høres noget mere, fortæller Tage Pedersen til Maskinbladet og uddyber, at Danske Minkavlere allerede for ni dage siden sendte et forslag ind, som ville ændre den praksis, der benyttes nu, og her har man stadig ikke modtaget et svar fra Mogens Jensen.

- Vi ønsker os et stort rundt bord, hvor jeg kan sidde overfor dem, der skal træffe nogle gode beslutninger, fortæller formanden for minkavlerne, som ikke kan sige om der er for langt til beslutningstagerne, men som pointerer, at de nødvendige beslutninger ikke bliver truffet.

- Vi snakker med dem, men der er for langt imellem beslutningerne. Der blev truffet nogle beslutninger i forbindelse med pressemødet sidst i september - og der er ikke truffet nogen siden, siger Tage Pedersen og angiver den manglende handlekraft fra myndighedernes side som en væsentlig årsag til, at smitten er blevet spredt så vidt omkring, som tilfældet er.

- Da pressemødet blev afholdt den 30. september var der under én million mink, der var smittede. Nu er der fire, og det giver kun mening at aflive minkene imens de er syge. Og det gør man ikke. Man beslutter at slå dem ned, men man gør det ikke, lyder kritikken fra Tage Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tage Pedersen bakker fortsat op om at aflive syge dyr af hensyn til folkesundheden, men det nytter ifølge formanden ikke at gøre det tre uger efter smitten er væk fra besætningerne, hvor minkene igen er raske, og det er ifølge formanden hvad der sker nu.

- Man kan gøre det, når de er syge - det er der, de smitter, siger Tage Pedersen og henviser til, at man jo heller ikke sender mennesker i karantæne tre uger efter de har været smittet.

Tage Pedersen ønsker en god dialog med de folkevalgte politikere for at få styr på situationen, og han ser derfor frem til at tale minkavlernes sag i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg om eftermiddagen den 21. oktober.

Maskinbladet følger op på udkommet af mødet imellem Danske Minkavlere og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg onsdag eftermiddag.

Der blev truffet nogle beslutninger i forbindelse med pressemødet sidst i september - og der er ikke truffet nogen siden.

Tage Pedersen, Danske Minkavlere