Lyt til artiklen:

Grise tager godt imod grønt protein

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Abonnementsartikel

På vejen mod et klimaneutralt erhverv, skal der tænkes i nye løsninger. I griseproduktionen arbejdes der på at udvikle nye proteinkilder, og de foreløbige resultater er lovende.

Seges Svineproduktion har i samarbejde med Aarhus Universitet Foulum og Danish Crown undersøgt, om grise har samme produktivitet på grønt protein og andre danske proteinkilder som på soja. Det er nu blevet afprøvet og konklusionen er klar:
- Grisene tager godt imod grønt protein. Produktionsresultaterne er på samme niveau, som når man bruger traditionelt foder, siger chefforsker Else Vils fra Seges Svineproduktion.

Dermed har forsøgets resultater vist, at det kan lade sig gøre at producere grise med grønt protein og andre proteinafgrøder dyrket i Danmark. Og det endda uden, at det har negativ effekt på kødets kvalitet, skriver Seges i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke nogen forskel i smag og kvalitet i forhold til grise produceret på almindeligt foder. Produktivitet og kødkvalitet er begge parametre, som vi er nødt til at have styr på, siger Else Vils.

Kødet fra de grise, som er fodret med hestebønner og rapskage, var lidt mere mørt end kød fra grise fodret med soja og grønprotein. Det er den eneste lille forskel, der blev påvist på kødkvaliteten.

Sænke klimaaftrykket

Græs som proteinkilde har et stort potentiale i forhold til at sænke griseproduktionens klimaaftryk. Der er dog endnu mange usikkerheder i beregningerne.

- I forhold til soja forventes grønt protein at kunne sænke grisens klimaaftryk. Men før vi kender den industrielle produktions endelige klimaaftryk, er det svært at sige hvor meget, siger Else Vils.

I forsøgene er grisene blevet fodret med grøn protein, som er produceret på Foulums demonstrationsanlæg. Og dermed har processen været noget dyrere, end Else Vils forventer, at produktionen af grøn protein vil være, når der er etableret en industriel produktion, hvilket der endnu vil være et stykke vej til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er næste skridt på rejsen mod at kunne bruge foderet bredt. Der skal optimeres på produktionsmåder og produktionsformer. Og også på dyrkningen og udbyttet af græsset, siger hun.