Lyt til artiklen:

Nordjyske svineproducenter er bekymret for erstatning efter et udbrud af ASF

00:00
Hastighed: ???x
03:31

På Svinekongressen var der under debatten en del bekymring for ASF og spørgsmål til L&F om en eventuel erstatning i tilfælde af et udbrud.

To svineproducenter fra Brønderslev spurgte direkte L&F, om producenterne kan se frem til samme erstatningssats på 20 procent, som minkavlerne i øjeblikket får efter udbrud af covid-19.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en god dialog med Fødevarestyrelsen om et eventuelt udbrud. Det er nok den erstatning vi kan se ind i, i tilfælde af udbrud af ASF i Danmark, sagde Christian Fink Hansen.

De nordjyske svineproducenter gav også udtryk for bekymring for, at nogle af de rumænske medarbejdere, der i øjeblikket er på vej til Nordjylland for at aflive mink, tager deres egen mad med og dermed ASF-smitten med til landsdelen.

En anden svineproducent har i løbet af sommeren været på besøg i et af landets zoologiske haver og har set at man kan gå rundt blandt vildsvinene.

- De tyske turister kan gå og klappe grisene og i princippet fodre dem med inficerede godbidder, forklarede han. Landmanden var bekymret for at disse vildsvin kan betyde en smitterisiko og opfordrer til aflivning.

Erik Larsen forsøgte at berolige svineproducenten med, at et udbrud af ASF i en zoologisk have eller dyrepark ikke tæller med i den egentlige svineproduktion til eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En dyrepark er at betragte som en karantæne, hvor der gælder særlige regler, fortalte Christian Fink Hansen.

Under debatten sagde svineproducent Martin Boe Madsen fra Vissenbjerg, at han tvivler på, at kineserne kan se forskel på om et smittet vildsvin i Danmark stammer fra en zoologisk have eller fra naturen.

rich-media-3
Svineproducent ved Vissenbjerg, Martin Boe Madsen, gav udtryk for bekymring smitte fra vildsvin i zoologiske haver og dyreparker. Foto: Jette Beck.

Få vildsvin ved grænsen

Kun en tåbe frygter ikke afrikansk svinepest!, så kort udtrykte Erik Larsen frygten for smitte i sin beretning. Et udbrud vil få enorme konsekvenser for branchen, hvis det sker i Danmark.

- Derfor ser vi også med stor alvor på den seneste tids fund af vildsvin med afrikansk svinepest i Tyskland.
Jeg glæder mig endnu engang over, at vi fik etableret hegnet langs den dansk/tyske grænse. De seneste tal, vi har fået fra Naturstyrelsen, viser, at der nu er ganske få vildsvin tilbage i det sønderjyske. Det tyder på, at der ikke kommer nye vildsvin fra Nordtyskland til Danmark. Og herfra skal lyde en stor tak til myndighederne, som har taget risikoen for afrikansk svinepest seriøst, sagde Erik Larsen i sin beretning.

Men hegnet langs grænsen er ikke en garanti for at holde smitten ude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal stadig selv tage ansvar. Vi skal holde mad fra områder med afrikansk svinepest helt ude af bedriften. Vi skal overholde regler om smittebeskyttelse ved ankomst fra udlandet. Og vi skal sikre, at transporter, som kommer fra udlandet, har overholdt karantænetider og er blevet vasket og desinficeret i vores sikkerhedsvask.
Vi skal passe godt på, så vi holder afrikansk svinepest ude af landet. Det har så stor betydning for vores eksport, sagde formanden for Seges Svineproduktion.

Under debatten kritiserede en svineproducent danske jægere for at tage på jagt i Polen og Tyskland med risiko for at tage ASF-smitte med til Danmark.

Erik Larsen forsikrede, at L&F har et godt et godt samarbejde med Dansk Jægerforbund om smittebeskyttelse og forholdsregler.