Lyt til artiklen:

Usikre tider for svinebranchen

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Svinenoteringen er en følsom størrelse, der lader sig påvirke af epidemier, fald i eksport og fund af ASF i Tyskland. Fra en stabil pris omkring 14 kroner først på året og et håb om stigning til 15 kroner, ligger noteringen i dag på 10,30 kroner.

I dag mødes repræsentanter fra svinesektoren til Svinekongres 2020 i Herning. Dette års svinekongres blev holdt under lidt andre former med få fysisk fremmødte i Herning og virtuel streaming til seks lokaliteter rundt i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som den første gik formanden for L&F Svineproduktion, Erik Larsen, på scenen i kongrescentret for at give et overblik over den nye verdenssituation med covid-19.

- Det er en mærkelig og usikker tid, vi lever i. Corona har vendt op og ned på verden, som vi kender den. Det var ikke noget, man kunne forudse. Det har også betydning for os. Der er usikre forventninger til eksporten og noteringen er faldet en hel del - først efter Corona og siden efter fundet af Afrikansk Svinepest i Tyskland. Det påvirker os alle sammen, sagde Erik Larsen.

Midt i en usikker tid trøstede formanden de fremmødte med, at uanset svinepriser og covid-19, så har verdens befolkning brug for fødevarer.

rich-media-2
Årets Svinekongres 2020 var præget af covid-19. Salen i Herning Kongrescenter var kun halvfuld, mens andre fra branchen var fysisk samlet rundt på seks lokaliteter i landet. Foto: Jette Beck.

Sammenhold

Erik Larsen roste svineproducenterne for at udvise sammenhold og styrke i en svær tid.

- I kriser ser man som regel også gode ting. Denne gang har vi set en fællesskabsfølelse og et sammenhold, som vi ikke har set magen til i mange år. Kreativiteten blomstrer mange steder i samfundet. Også i landbruget. Sammen med godt landmandskab er det, der skal til for at få succes i vores branche: Kreativitet, fællesskab og en lille smule held, sagde formanden fra talerstolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For vi har da været lidt heldige. Tænk hvis dette var sket sammen med tørken for to år siden - hvor noteringen var 8,30 kroner. Så havde det hele nok set noget mere sort ud, sagde Erik Larsen.

rich-media-4
Prognoserne i starten af året var positive for branchen, men så kom covid-19 og ændrede billedet. Foto: Jette Beck.

Drømmen om 15 kroner

Erik Larsen viste en kurve på kongressen, som viste en positiv stigning med den bedste prognose i svinepriser fra starten af året.

- Forventningens glæde var stor, og vi drømte om 15 kroner eller mere. Det var dengang, vi alle sammen troede, at det der coronavirus var noget, der fandtes i en by i Kina - og kun der. Den blå kurve er den realiserede - som trods faldet heldigvis stadig er på et fornuftigt niveau. Den gang var der ingen, der havde forestillet sig, at vi skulle se prisen på en 30 kilos gris blive halveret på bare tre måneder. Det er noget, der kan mærkes, sagde Erik Larsen.

Erik Larsen opfordrede hele svinebranchen til at polstre sig i gode tider, så de også fremadrettet kan forberede sig på usikre tider med faldende priser og skrækscenariet om ASF i Danmark.

- De store effektive produktioner tjener stadig penge. Og som jeg har sagt så mange gange før, så hjælper det at polstre sig i gode tider. For vi ved aldrig, hvad der kan ske, og hvornår vi næste gang bliver ramt udefra. Se bare, hvad et par syge vildsvin i Tyskland har betydet, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er vant til, at det kører op og ned i vores branche. De seneste år har været ret ekstreme. Her kan I se resultatet pr. gris fra fødsel til slagtning, som det har udviklet sig de seneste 3 ½ år. Det er da ret voldsomt. I alt det kan vi nu glæde os over, at Danish Crown har fået gang i firehjulstrækkeren. Men det var da ærgerligt, at vi ikke lige fik et år mere med de gode priser, sådan som vi havde regnet med, sagde Erik Larsen i sin beretning.