Lyt til artiklen:

Fødevareminister vil arbejde for grøn landbrugsreform

00:00
Hastighed: ???x
01:36

Efter mere end to års forhandlinger skal landbrugsministrene i EU nu samles for at blive enige om en holdning til reformen af landbruget.

Miljø- og Fødevareminister Mogens Jensen (S) går ind til forhandlingerne med håbet om en grønnere reform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Nu har forhandlingerne varet i mere end to år, og det er på tide, at Rådet får fastlagt sin holdning. Jeg går konstruktivt til forhandlingerne, men også med et klart krav om en ambitiøs øremærkning af midler til grønne formål. Alle medlemslande skal bruge penge på grønne tiltag og det er mit udgangspunk, at øremærkningen skal være så ambitiøs som muligt, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Derudover vil han belønne vådområder og biodiversitet på marken, står der i pressemeddelelsen.

I dag har landbrugerne incitament til at fjerne små grønne eller våde områder fra deres marker, da landbrugerne ellers bliver trukket i støtte. Det samme gælder, hvis landbrugerne for eksempel går ind i projekter, hvor dræn afbrydes og vandniveau genetableres på marker af klimahensyn.

- Allerhelst så jeg gerne, at landbrugsstøtten blev udfaset. Det er ikke realistisk, og derfor er det helt afgørende, at vi giver landbrugerne de rigtige incitamenter til også at have fokus på biodiversitet på marken. Det kan være at lade små naturpletter eller våde områder opstå på deres marker. Vi skal belønne - og ikke straffe - de landbrugere, der gør noget godt for natur, miljø og klima, pointerer Mogens Jensen.