sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Intelligente kameraer forebygger tyveri

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Abonnementsartikel

Firmaet SmartEye har med såkaldte intelligente kameraer mulighed for at gribe ind på en plads eller i et maskinhus, inden et påbegyndt tyveri reelt går i gang.

Traditionel kameraovervågning kan hjælpe med at afdække, hvad der er sket, når et tyveri har fundet sted. Firmaet SmartEye har en teknologi, der gør det muligt at handle proaktivt på basis af videoovervågningen.

- Vores kameraer er intelligente og kan overvåge detektionszoner, hvor der kan genereres en alarm til en politigodkendt alarmcentral, en ejer eller andre, hvor man får vist hændelsen og kan iværksætte en aftalt procedure, for eksempel at anråbe gerningsmændene ved hjælp af store højttalere.

Centralen kan også ignorere en alarm, hvis det for eksempel er en ejer eller en ansat, der er på pladsen for at foretage noget.

Entreprenørbranchen

Systemet er ifølge Kim Müller Andersen, afdelingsleder hos SmartEye, allerede udbredt en del steder i entreprenørbranchen, som har oplevet problemer med maskintyverier fra byggepladser og indbrud, hvor containere skæres op og tømmes for værktøj og redskaber.

- Man kan sige, at vores speciale er at sikre alle værdier under åben himmel, og vi har stor erfaring med blandt andre entreprenørbranchen og bilbranchen, og nu vil vi også tilbyde vores teknologi til maskinstationer og landbrug, som er meget plaget af blandt andet GPS-tyverier, siger Kim Müller Andersen.

Han forklarer, at traditionel videoovervågning bruges på bagkant, hvor man spoler tilbage og ser, hvad der er sket.

- Det vender vi, så man kan handle proaktivt på basis af videoovervågningen. Det handler om så tidlig reaktion som muligt, så man kan forebygge hærværk eller tyveri. Det vil sige, så situationen ikke udvikler sig til en reel hændelse, siger Kim Müller Andersen.

Landbruget er nyt område, som SmartEye nu vil tilbyde sin teknologi.

-Vi kan se, at tyveri af landbrugsmaskiner og særligt det dyre GPS-udstyr er et stort problem hos mange større landbrug og maskinstationer, siger Kim Müller Andersen.

Intelligente kameraer

Det unikke ved SmartEyes teknologi er ifølge Kim Müller Andersen, at kameraerne er forsynet med såkaldt intelligent software.

- Fordelen ved vores intelligente kameraer er, at vores software kan sikre mod fejlkilder fra eksempelvis lys, rådyr og regn. Teknologien fungerer på samme måde, som Google bruger til at lave menneske genkendelse, fortæller Kim Müller Andersen.

Han fremhæver desuden, at politiet faktisk gerne vil køre til den slags alarmer.

-Det er fordi, de ved, at det ikke er en blind alarm, men der har været en politigodkendt alarmcentral inde over, som kan give nyttige oplysninger som eksempelvis syv mand i en hvid varevogn, siger Kim Müller Andersen.

Andre teknologier

Der er også andre teknologier, som også har til formål at forhindre tyveri og hærværk mod værdier under åben himmel.

-Det foregår typisk med detektorer i felten, og der er en masse udfordringer ved den slags systemer, siger Kim Müller Andersen og peger blandt andet på, at det kan give udfordringer, når maskiner flyttes på pladsen.

- Den slags situationer kan vores kamerateknologi tage højde for, siger han.

- Vores teknologi har også en stor fordel i forhold til GPS-sporingsudstyr, fordi alarmen ved den slags udstyr først går, når en ting forlader pladsen, mens vi agerer på forkant, siger han.

Forebyggelse

Kim Müller Andersen fortæller, at SmartEye jævnligt oplever situationer, hvor alarmsystemet har forhindret episoder i at udvikle sig.

- I ni ud af ti tilfælde flygter gerningsmændene, når de bliver råbt an. Det kan man se eksempler på, hvis man tjekker vores LinkedIn-profil, siger han.

Men der er også andre muligheder for at agere på en alarm, der udløses af de intelligente kameraer.

- Vi har kunder, som ikke blot ønsker at forhindre en forbrydelse, men også vil have gerningsmændene fanget. Vi aftaler derfor en konkret procedure med den enkelte kunde, som følges, når en alarm aktiveres.

Under alle omstændigheder handler det om så tidlig detektion som muligt.