Lyt til artiklen:

Corona-virus i svin kan måske sprede sig til mennesker

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Coronavirus-stammen hedder SADS-COV, der står for Swine Acute Diarrhea Syndrome-Corona Virus. Den stammer fra flagermus og har inficeret svinebesætninger i hele Kina, siden den først blev opdaget i 2016.

Det skriver det amerikanske medie Science Daily.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At virussen kan være farlig for mennesker blev demonstreret i laboratorietests, der afslørede, at SADS-COV formerer sig effektivt i humane lever- og tarmceller såvel som i luftvejsceller. Resultaterne blev offentliggjort den 12. oktober i journalen PNAS, der udgives af National Academy of Sciences.

SADS-COV er i samme familie som SARS-COV-2, der forårsager COVID-19 hos mennesker. Men når grise smittes med SADS-COV, udvikler de svær diarré og opkast. Sygdommen kan være dødelig - især for smågrise.

Måske større risiko

SADS-COV har en evne til hurtigt at springe fra art til art, og dermed kan denne virus vise sig at have lige så stor - hvis ikke større - risiko for at sprede sig til mennesker, siger Ralph Baric, der er professor i epidemiologi ved University of North Carolina.

Mens SADS-COV ikke har været kendt for at påvirke mennesker til dato, står COVID-19-pandemien som en påmindelse om, at mange coronavirusstammer, der findes hos dyr, også har potentiale til at inficere mennesker.

En af forskerne bag undersøgelsen er Caitlin Edwards fra University of North Carolina. Hun har fundet indikationer på, at en bred vifte af pattedyrceller, herunder menneskelige lunge- og tarmceller, er modtagelige for infektion. Ifølge Edwards viser SADS-COV en højere vækstrate i menneskets tarmceller sammenlignet med SARS-CoV-2, der som bekendt primært inficerer lungeceller.