Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Selvom dagen viser en ny dato i kalenderen, er det de samme overskrifter der præger afgrødemarkedet, som de seneste dage har haft en anelse svært ved at finde ud af hvilket ben det skal stå på.

I hvedemarkedet er det fortsat hvedebæltet omkring Sortehavet der trækker opmærksomheden. Vejrprognoserne er præget af nedbør på 4-7 dages sigt, lige som der indikeres nedbør på 8-14 dages sigt.

På den længere bane ind i november ser nedbørsprognoserne ud til at normalisere sig. I den forbindelse, er det vigtigt at notere sig, at frostgrader ikke indikeres frem til midten af november i Ukraine og det sydlige Rusland.

Det forlænger vinduet for at få vintersæden i jorden, samt at den kan nå at spire. På det europæiske kontinent er vilkårene favorable, med gennemsnitlige nedbørsmængder. Det opretholder gunstige forhold på tværs af Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Polen, der udgør 55 procent af de europæiske hvedearealer. I det centrale USA har vinterhvedearealer også været udfordret af manglende nedbør, men har ligeledes udsigt til et mere normaliseret vejrbillede med nedbør. Det er timingmæssigt et godt tidspunkt, som vil gavne de netop tilsåede 'hard red' vinterhvede arealer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Retningen i hvedemarkedet er foreløbig ikke blevet påvirket af (udsigten til) de mere gunstige konditioner. I stedet var det i går Algeriets store indkøb af 600.000 tons hvede der stjal fokus, og understøttede markedet. Mængderne er angiveligt alle af europæisk oprindelse, delt mellem baltiske, tyske og franske varer. Foreløbig lader det til, at markedet vil have syn for sagen mht. nedbør omkring Sortehavet, før end det begynder at materialisere sig i priserne. Nedbør kan betyde at russiske hvedearealer ender ud med at blive rekordstore. De globale hvedepriser peger fortsat opad, hvor russiske FOB-hvede nu har ramt 250$, og handler med en præmie på 8$ til tyske og baltiske eksportoprindelser, hvilket bør mobilisere noget efterspørgsel fra de store importører mod EU. Prisstigningerne i møllehveden viser for nuværende ikke aftagende styrke, og i modsætning til tidligere på sæsonen, har euroen stabiliseret sig mod dollaren, hvorfor den valutariske modvind er aftaget.

Sojakomplekset og majsen blev i går supporteret af annonceringen af nye amerikanske eksportsalg til Kina, på hhv. 420.000 tons majs og 264.000 tons sojabønner. Sojaskråen var det ledende produkt og lukkede 2 procent højere, og tangerer dermed lukkeniveauet fra tidligere på ugen. Sojaskråen begyndte ellers at udvise lidt svagere takter, men den kinesiske efterspørgsel på bønner, lader til at holde købsinteressen intakt.

Overordnet er afgrødemarkedet startet dagen positivt ud i den elektroniske handel i Chicago med brede stigninger til både korn og protein, hvilket indikerer en tilsvarende positiv åbning på Matif for møllehveden, mens den vegetabilske olie er under en smule pres fra lavere priser på råolien. Rapsfrøene har derfor udsigt til en mere afdæmpet åbning med små prisfald