Lyt til artiklen:

Regeringen står på kviksand i minksagen

00:00
Hastighed: ???x
01:44

Abonnementsartikel

Knap 30 procent af de danske mink står til at blive slået ned med afsæt i en faglig vurdering, der fremstår chokerende tynd, mener Venstres fødevareordfører.

- Fødevareministeren og regeringen står på kviksand i minksagen og synker længere og længere i, mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

Han hæfter sig ved det nylige notat fra Dansk Veterinær Konsortium "Vurdering af effekt af strategi og virkemidler ved Covid-19 i mink" og fremhæver, at notatet ikke indeholder en direkte anbefaling af hverken en zone på 7,8 km eller et konkret valg af zonestrategi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Notatet stiller sig i øvrigt kritisk over for eventuel effekt af præventiv aflivning af raske mink og tager forbehold for afstandseffekt.

- Det stiller alvorligt kritisk lys på regeringens såkaldte strategi, som mere og mere ligner, at regeringen blot stikker fingeren op i luften for at mærke om sagen lægger sig, samtidig med at regeringen forsøger, at vise handlekraft ved at slagte løs på både smittede og ikke smittede dyr på minkfarmene, anfører Erling Bonnesen.

Han kritiserer desuden regeringen for uden omtanke at tage levebrødet ud af munden på mange mennesker, ikke alene direkte på minkfarmene, men også for mange mennesker og arbejdspladser i tilknytning til erhvervet.

- Vi har fået at vide, at smitten ikke er luftbåret. Så er spørgsmålet til regeringen: Hvorfor så slå så mange raske mink ihjel?

- Og hvorfor har regeringen ikke et større fokus på at isolere raske besætninger og mink med stærk overvågning, så man kan følge det tæt og gribe mere målrettet ind, der hvor der er behov?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og hvordan vil regeringen sikre, at der er avlsmateriale nok til at minkproduktionen kan regenerere igen? spørger Erling Bonnesen.

Disse spørgsmål indgår i en længere række spørgsmål, som Erling Bonnesen i dag har rettet til ministeren og Miljø- og Fødevareudvalget.