Lyt til artiklen:

Aflivningen af millioner af mink kan dræbe en hel branche

00:00
Hastighed: ???x
06:44

Som situationen er nu, står pelsdyrbranchen og følge erhvervene til ikke at eksistere om et til to år. Med de vilkår vi er blevet pålagt, er der nogle væsentlige punkter, som umuliggør, at branchen kan rejse sig igen. Væsentlige faktuelle forhold og vilkår nærmest sikrer udryddelsen af erhvervet.

Pr. 1/10/2020 er vi gået fra 1.000.000 mink, som skal aflives til over 4.000.000, fordi regeringen har valgt at indregne en smittezone på 7,8 km fra de minkfarme, hvor der er konstateret Covid-19 i besætningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et voldsomt tal som også skyldes, at erhvervet følger den nationale smittekurve. Det eksplosive antal af berørte dyr skyldes dog især denne zone på 7,8 km.

Ingen af vores fagdyrlæger eller virus eksperter har fundet et fornuftigt belæg for beslutningen om at aflive dyr på minkfarme uden smitte, blot fordi de er placeret mindre end 7,8 km fra en farm med enten et aktuelt eller tidligere udbrud af Covid-19.

Den nuværende kurve kommer til at stige voldsomt om en lille måneds tid. I november er antallet af beskæftigede på farmene på sit højeste. Det stiger med omkring 600 procent i pelsningssæsonen, og vi må formode, at smitterisikoen stiger med samme faktor, eftersom Covid-19 er en zoonotisk sygdom.

Disse fakta betyder, at skønsmæssigt 60-70 procent af farmene vil være berørte til næste hvalpesæson i april. Dette er også sidste chance for flytning af drægtige tæver. Selv om vores fødevareminister Mogens Jensen mener, at vi selv bærer ansvaret for at blive smittet, må jeg desværre erkende, at vi kun er mennesker og stadig har familier. Husk nu at gå 70 procent ned i løn, hvis du bliver smittet Mogens. Du bærer jo selv ansvaret.

Avlsmaterialet forsvinder

Endnu en kendsgerning af regeringens tiltag - hvor raske dyr i store zoner og alle vores besætninger, som kun bærer antistoffer aflives - er, at der ikke vil være egnet avlsmateriale tilbage om et til to år. Et avlsmateriale som er verdens bedste og forudsætningen for efterspørgslen på pelse fra Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Covid-19-smitten blandt mennesker og dermed også mink stopper ikke, før 70-80 procent bærer antistoffer. Igen, dette er en zoonotisk sygdom, der fortsat vil bæres ind på farmene og transmitteres til mink, så længe den eksisterer.

En tanke begynder igen at presse sig på: Er udryddelse af en hel branche på dagsordenen? Er dette målet, virker strategien i hvert fald.

Der kan ikke være nogle af de ansvarlige myndigheder, der har beregnet erhvervets genoprettelsesmuligheder med den nuværende plan.

Hvor skal vi få anskaffe nye avlsdyr af samme standard fra?

Danske mink er verdens bedste, og minkene i andre lande står med same Covid-19-udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil tage 10-15 år at komme tilbage på samme standard igen. Selv hvis Covid-19 skulle forsvinde inden for et år, hvilket selv de optimistiske erkender, er meget usandsynligt.

Yderområder rammes hårdt

Det er minimum 5000 danske arbejdspladser, vi her er ved at udrydde. Som det ser ud nu, vil erhvervet reduceres med 80 procent i den kommende sæson. Det er arbejdspladser i yderområder, som dermed rammes hårdt. Hertil kommer alle leverandører og servicevirksomheder til branchen, som vil bukke under. Vores unikke håndtering af restprodukter fra det eksisterende landbrug til foder kommer under voldsomt pres og vil kun kunne eksistere på nåde fra slagteriernes side. Det er restprodukter som muligvis ikke kan finde anden anvendelse på kort sigt.

Vilkårene, som lige nu bliver trukket ned over os, fjerner totalt vores eksistensgrundlag. Banker er allerede ved at trække sig væk fra os nu. Vil Mogens Jensen eller Mette Frederiksen låne os penge? Næppe.

Hvordan vil regeringen forholde sig til dette? Tie det ihjel eller bare glemme at forholde sig til det, indtil problemet har løst sig selv, og minkfarmere deres til den tid tidligere ansatte og følge erhvervene har betalt prisen?

Med ændrede vilkår, der sikrer vores fremtidig eksistens, vil branchen gerne hjælpe med at løse problemet og også foretage aflivning af syge dyr. Men måden hvorpå Fødevarestyrelsen håndterer aflivning, kan vi ikke acceptere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyreetik tilsidesat

Op mod 50 mand i rumdragter, larmende og støjende med manglende erfaring og forståelse til at udføre opgaven, så dyrene ikke bliver stresset. Det er oplevelserne som Fødevarestyrelsens "aflivere" efterlader sig på de berørte farme.

Dyrene er vante til faste fodertidspunkter og ser kun erhvervskyndige folk, der ved hvordan, man håndterer opgaverne uden at stresse vores dyr.

De op mod 50 mand møder med deres fremtræden og ageren overordentligt stressede og frygtsomme dyr. Der er ingen avlere eller ansatte, der bør være vidner til dette vanvid, som sender de fleste ud i et følelsesmæssigt hav af vrede, fortvivlelse og magtesløshed over den behandling af dyr. De dyr som ejere og personale har passet på og givet gode vilkår uagtet deres endelige formål. Både avler og ansatte er naturligvis på sammenbruddets rand efter sådan en oplevelse.

Minks reaktion på Covid-19

Symptomerne på Covid-19 hos mink er manglende appetit i 2-4 døgn. Men med den rette styring af fodertildeling er dødsfaldene minimale. Efter 7-12 dage er der ikke flere mink med reaktioner på Covid19, og hermed er udfordringen ikke større end at håndtere en gammelkendt influenza.

En fremadrettet løsning er strengt nødvendig, og det skal være nu. Det er ikke for sent at tilrette håndteringen af Covid-19-udbruddene på minkfarme; og ikke for sent at lytte til fagfolk fra branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med følgende punkter kan opgaven rettes ind og løses hurtigt og gnidningsløst.

Zone med aflivning af raske mink sættes ned til et fagligt dokumenteret minimum.

Besætninger med antistoffer skal sidestilles med raske dyr.

Perioden fra smitten optræder i besætningen til den ikke smitter skal fastsætte af virologer.

Smittede besætninger uden mulighed for at opnå smittefri status før 10/11/2020 aflives.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besætninger smittet efter pelsningssæsonen isoleres i 3 uger eller hvilken periode virologerne fastsætter. Det samme gælder personalet der passer besætningen.

Besætninger med antistoffer kan pelses normalt.

En statslig redegørelse for at den om mulig smitterisiko fra skind kortlægges, underordnet besætningen har dannet antistoffer, eller har været i forbindelse med Covid-19. Så de efterfølgende kan sælges og eksporteres.

Lad avlerne stå for aflivningen med den nødvendige hjælp fra myndighederne.

100 procent erstatning på driftstab til alle berørte farme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bliver der ikke lyttet til os nu, inden det er for sent, vil Danmark miste eksportindtægter for milliarder i mindst et par år, muligvis i over et årti og i værste fald for evigt.