Lyt til artiklen:

Fødevarestyrelsen håber på samarbejde med minkavlere

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Fødevarestyrelsen opfordrer nu minkbranchen til at samarbejde, efter flere har protesteret mod kompensationsaftalen for aflivning af mink på og i nærheden af Covid-19-ramte minkfarme.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen er bekymrede for det store og hastigt voksende reservoir af smitte, der er på minkfarmene lige nu. Derfor arbejder vi på højtryk for hurtigst muligt at få aflivet de pågældende minkfarme. Det er på ingen måde en ønskesituation, at Fødevarestyrelsen må bede politiet om assistance til at få adgang til minkfarmene. Men vi står i en alvorlig situation, hvor smitten spreder sig meget hurtigt blandt minkfarmene. Derfor håber vi på minkejernes samarbejde i en svær tid, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup, i pressemeddelelsen.

Fødevarestyrelsen understreger i pressemeddelelsen, at minkejerne får samme kompensation, som hvis det var et sygt husdyr.

Hvis en ikke-smittet besætning bliver aflivet, får man fuld kompensation for skind og for dyrenes ekstraværdi. Hvis en besætning er smittet, får minkejeren fuld kompensation for det tabte salg af minkskind, men kun 20 procent af dyrets ekstraværdi. Samlet betyder det, ifølge Fødevarestyrelsen, at erstatningen for en smittet besætning er 18 procent lavere.

- Ordningen har eksisteret i mere end 30 år og er den samme, som for eksempel gælder for landmanden, hvis dyr skal aflives på grund af fugleinfluenza eller kogalskab. Det er derfor vigtigt at pointere, at princippet for erstatning er ens for alle - uanset hvilke dyr man har. Meningen er, at erstatningen skal være med til at holde hånden under erhvervet i en svær tid, men den giver mindre dækning til dem, som har dyr med husdyrsygdomme, siger Charlotte Vilstrup.