Lyt til artiklen:

Det vrimler med vildsvin ved den tysk-polske grænse

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

Et mobilt elektrisk vildsvinehegn er sat op, men presset fra vildsvin på begge sider af grænsen er enormt.

Maskinbladet har besøgt det nordligste findested for et ASF-inficeret vildsvin på den polsk-tyske grænse mellem de små tyske byer Altbleyen og Neubleyen. Byerne ligger beskyttet bag ved diget til Oder i landkreis Märkisch-Oderland mellem den polske by Kostrzyn nad Odra og tyske Golzow.

De tyske myndigheder har etableret et cirka 40 km langt, 65 cm højt elektriske letvægtshegn med blå afmærkning langs Oder-floden, som i dette område markerer grænsen til Polen. Det afgrænser mere end 21 kilometer flodbred, hvor lokale ofte ser vildsvin svømme over.

Se kortet her

Friske spor af vildsvin helt op til hegnet

Lokale, der bor helt op til diget og det nye vildsvinehegn, beskriver problemet med vildsvin som stort. Man skal da heller ikke gå mange meter langs hegnet før friske spor af vildsvin og deres efterladenskaber, af blandt andet oppløjet græs, viser sig på begge sider af vildsvinehegnet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I en frugthave kun 10 meter fra vildsvinehegnet på den tyske side, møder Maskinbladet en ældre dame, der er nervøs for at udtale sig til pressen. Det er en følsom sag, og som hun forklarer, så ved alle, at afrikansk svinepest kommer til at påvirke tyskland mulighed for eksport af landbrugsvarer.

I en majsmark ligeledes cirka 10 meter fra vildsvinehegnet, er der også friske spor af vildsvin - mange vildsvin. Her er der flere steder i majsmarken store områder, der er trådt ned og mange kolber ligger halvspist på jorden. Der er tydelige spor af vildsvin i den fede jord.

Se video fra grænsen med vildsvinehegnet.

Officielt ingen adgang, men reelt intet problem

Vildsvinehegnet følger diget cirka 21 km og breder sig ind til 10 km ind markslandet. Landkreis Märkisch-Oderland advarer de mange turister, som besøger området, om ikke at komme for tæt på det elektriske hegn. Spændingsgiverne til hegnet kontrolleres dagligt og findes i tyveribeskyttede hegnsbokse med en spænding på 9000 volt.

Det mobile hegn skal afgrænse kerneområdet og holde inficerede vildsvin i området.

Trafik med køretøjer ind og ud af kerneområdet er kun tilladt for navngivne personer. Beboere er undtaget fra denne regel. Det er forbudt at komme ind i skoven og det åbne landskab i kerneområdet. Onsdag var det dog ikke noget problem at køre direkte ind i det afspærrede område.

Flere steder var der huller i hegnet, selvfølgelig ved veje, men også helt ned til floden, hvor hegnet bærer præg af, at det var sat op i hastværk.

De lokale taler om, at det lokale jagtforbund, i samarbejde med myndighederne, vil lave en eftersøgning på faldvildt i kerneområdet på lørdag den 10. oktober.