Lyt til artiklen:

Stor gødningeproducent går sammen med Ørsted om udvikling af CO2-neutral gødning

00:00
Hastighed: ???x
01:32

Yara, en af verdens førende gødningeproducenter, er gået sammen med Ørsted om at skabe CO2-neutral gødning.

Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De er gået sammen om at udvikle et 100 MW stort elektrolyseanlæg til produktion af vedvarende brint fra havvind. Tanken med projektet er at benytte vedvarende brint i stedet for fossilbaseret brint til at producere ammoniak på Yaras anlæg i Sluiskil, som ligger i den hollandske provins Zeeland.

Den vedvarende brint vil generere ca. 75.000 tons grøn ammoniak om året - svarende til ca. 10 procent af kapaciteten på et af ammoniakanlæggene i Sluiskil - baseret på vedvarende energi fra Ørsteds havvindmølleparker, står der i pressemeddelelsen.

Planen er ifølge Ørsted at anvende den grønne ammoniak til at producere CO2-neutrale gødningsprodukter for at reducere CO2-udledningen i fødevareværdikæden.

- Grøn ammoniak kan blive vigtig for en bæredygtig fødevareproduktion og er samtidig en af de mest lovende CO2-neutrale energibærere med flere anvendelsesmuligheder på energiområdet, herunder som skibsbrændstof med reduceret CO2-udledning. Samarbejdet med Ørsted om dette projekt i Holland er et vigtigt skridt for, at Yara kan indfri sine strategiske ambitioner, siger Terje Knutsen, der er koncerndirektør og chef for Farming Solutions i Yara, i pressemeddelelsen.