Lyt til artiklen:

Nem majssæson indtil videre

00:00
Hastighed: ???x
03:07

På Langelund Maskinstation har de i alt seks Krone-finsnittere haft travlt med majshøsten og ved weekendens begyndelse var de første 2.300 hektar majs under plastik.

- Vi mangler cirka 2.000 hektar, men da der er tale om en stor mængde biomajs, så går der lige lidt tid, inden det er helt moden, fortæller Rasmus Fisker, medindehaver af Langelund Maskinstation nær Agerskov i det Sønderjyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stor del af den fodermajs, som allerede ligger under plastik, har Langelund Maskinstation oplevet en stor variation af modenhen, og en overvejende stor del af meget grønne og tunge majs.

- Tørstofprocenten er noget laverer end vi plejer, og sammen med store forskelle i modenheden, så har det været en stor pose blandet bolsjer, både med hensyn til tørstofprocenter og udbytter i markerne.

- Vi havde faktisk forventet, først at begynde med ensileringen af majs omkring den 1. oktober, men i stedet er vi jo halvvejs den 1. oktober. Og det synes jeg er tidligt, når man tænker på den sæson, som majsen har haft.

Han påpeger, at den tidlige høst nogen steder også kan kædes sammen med en let nattefrost i nogle områder, og måske ligger det også i baghovedet af mange, at sidste års majs blev taget til den tørre side forholdsvis sent, og for manges vedkommende også i en meget fedtet og våd fører.

rich-media-2
Til sæson 2020 har man investeret i en ny Krone BigX 1180 finsnitter.

Stor kapacitet i stakken

På Langelund Maskinstation er det primært finsnitter af den helt store klasse som reagerer på majsmarkerne. Maskinstationen råder over tre Krone Big X 1100-finsnittere, en Krone BigX 1000 samt en mindre BigX 700 og til sæson 2020 har man fået en helt ny Krone BigX 1180 leveret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange kunder ser helst, at vi kommer med de store finsnittere, for at kunne fylde én silo på én dag, eller fylde to siloer på én arbejdsdag, fortæller Rasmus Fisker, som derfor også til sæson 2020 har opgraderet i stakken:

- Vi købte i foråret en Claas Xerion 4000 til kørsel med en Samson SG 23 svanehalsgyllevogn, og for at udnytte den traktor noget mere, er den i majs-sæsonen blevet udstyret med tvillinghjul og et dozerblad.

rich-media-4
De to Claas Xerion klarer sammentrykning og opstakningen i stakken med blot 20 liter brændstof i timen.

Det samme gør sig gældende for en Claas Xerion 5000, som maskinstationen købte i sommer. Den er ligeledes blevet udstyret med tvillinghjul og et dozer-blad, for på den måde at klare sammentrykningen i stakken.

- Og de to Xerion gør det rigtigt godt. De fylder naturligvis en anelse mere end de Fendt 900-serie vi plejer at bruge til sammenkørsel i stakken, men de vejer til gengæld også noget mere, og kan virkelig få dozet noget majs op i stakken og klare sammentrykningen utroligt effektivt, fortæller den sønderjyske maskinstationsejer.

Han fortæller at begge traktorer er vejet op til 22 ton, og at de er godt over arbejdet i stakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De klare arbejdet uden fuld motorbelastning, og det betyder, at vi nøjes med cirka 20 liter brændstof i timen til sammenkørsel, hvilket vi er rigtig godt tilfredse med.

Da Maskinbladet var forbi den sønderjyske maskinstation og se de to Xerion-traktorer, skete det på samme adresse, hvor der skulle over 400 hektar majs ensileres fordelt i to køresiloer.

rich-media-6
I nabo-stakken ligger der 200 hektar majs. Det samme skal i denne silo, som der blev kørt majs i, da Maskinbladet var forbi.