Lyt til artiklen:

En million mink aflives

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyste på et pressemøde torsdag aften, at covid-19-smitten nu er så udbredt på nordjyske minkfarme, at op imod 100 besætninger nu skal slås ned.

Forventningen er, at der skal aflives mere end en million mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren bebuder kompensation til minkavlerne og forventer erstatning på omkring en halv milliard kroner.

- Regeringen ser med alvor på situationen og har besluttet, at alle smittede besætninger, og besætninger under mistanke - foruden alle nærliggende besætninger skal aflives. Det vil berøre en masse mennesker og dyr, sagde Mogens Jensen på pressemødet.

Han begrunder den drastiske beslutning med, at regeringen betragter den udbredte smitte på minkfarmene som en alvorlig folkesundhedsmæssig risiko.

Ministeren sagde også, at der er risiko for flere aflivninger, og at erstatningen kan løbe op i mere end 500 millioner kroner, men at det afhænger af udviklingen.

Han tilføjede, at Fødevarestyrelsen vil gå i gang med opgaven straks, og at det vil berører mange minkfarmere og deres familier hårdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er det eneste rigtige at gøre, sagde han.

På pressemødet supplerede Kaare Mølbak fra Statens Serum Institut og fortalte, at der er et meget højt smittepres i Nordjylland. Men at smitten ikke kun stammer fra mink.

- Det har vi ikke belæg for at sige, men vi kan se, at en andel kommer fra en variant fra mink, sagde han.

Han konstaterede, at mennesker således smittes fra mink, og at der er en stor smitterisiko også for nærliggende farme. Og at medarbejdere på minkfarme har en særlig stor risiko for at blive smittet trods stor bevidsthed om smittefaren, høj hygiejne og brug af værnemidler.

Herefter redegjorde Fødevarestyrelsen for, hvordan den kommende aflivningsproces vil forløbe, og at aflivningerne indledes i de smittede besætninger.