Lyt til artiklen:

Veganerpartiet skal ikke ties ihjel

00:00
Hastighed: ???x
05:28

Abonnementsartikel

Landbrug & Fødevarer opfordrer til dialog med Veganerpartiet, hvis det er en mulighed, imens Bæredygtigt Landbrug vil have de danske landmænd til at hæve stemmen i offentligheden, så danskerne kan få øjnene op for, hvor langt man er kommet i forhold til dyrevelfærden i dansk landbrug.

Partileder for Veganerpartiet Henrik Vindfeldt blev ved partiets første pressemøde som opstillingsberettiget parti den 28. september af Maskinbladet spurgt ind til, om Veganerpartiet ønsker at samarbejde med dansk landbrug, også det konventionelle, som man er stålsat på at nedlægge.

Henrik Vindfeldt gjorde det hurtigt klart, at partiet ikke kommer til at blåstemple konventionel dyreproduktion, da han mener at produktionen af landbrugsdyr i Danmark er "brutal og grov dyremishandling, der er blevet lovliggjort", men han er ikke afvisende overfor, at partiet vil indgå i dialog med de danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, selvfølgelig vil vi snakke med dem, vi vil snakke med alle, men det bliver meget svært for os at skulle forhandle, at man skal give en gris, lad os sige 0,8 kvadratmeter - og så er vi tilfredse med det. Det er jo dyremishandling, og det kan vi simpelthen ikke acceptere, fortalte Henrik Vindfeldt på pressemødet.

I landbrugskredse har der efter pressemødet, og den megen taletid Veganerpartiet har fået i medierne, været talt om, hvordan landbruget skal gribe det meget landbrugskritiske parti an, og her mener næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, at man skal tage ved lære af fortiden.

- Det er blevet en meget skinger debat nu, og sådan som Veganerpartiet opfører sig ved at sige, at vi bare skal lukke dansk landbrug, der har jeg allermest lyst til bare at tie dem ihjel. Men det har historien vist, at det er noget skidt, og derfor må vi råbe og fortælle, hvor godt det er i stedet for at tie det ihjel, fortæller Peter Kiær til Maskinbladet, der dagen efter pressemødet kørte forbi Storgaarden, der er en af de gårde, som Veganerpartiets partileder Henrik Vindfeldt selv har filmet og publiceret videoer med døde dyr fra.

Søger dialog

Også direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Lawaetz Arhnung tager Veganerpartiet alvorligt og følger nøje den voksende opmærksomhed omkring den landbrugsfjendske dagsorden partiet fører sig frem på.

- Overordnet set, så søger vi jo altid dialog, jeg tænker også Veganerpartiet kan have godt af dialog, og vi kan blive klogere, hvis vi snakker sammen, fortæller Anne Lawaetz Arhnung til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom Veganerpartiets ledelse under pressemødet mandag proklamerede, at man ikke har i sinde at fortsætte med ulovligt at trænge ind på de danske gårde efter partiet er blevet opstillingsberettiget, opfordrer Anne Lawaetz Arhnung stadig til, at de danske landmænd er på vagt overfor det aktivistiske parti.

- Hvis de bryder ind i vores stalde, og man som landmand føler, at det kommer for tæt på, på en ubehagelig måde, så skal man tage fat i os, lyder det fra direktøren, og i Landbrug & Fødevarer er man allerede involveret i sager, hvor landmænd har meldt medlemmer af Veganerpartiet til politiet.

Partileder Henrik Vindfeldt bekræfter overfor Maskinbladet, at han selv er involveret i mindst én sag.

- Lige så snart Landbrug & Fødevarer de får færten af, at vi har været ude et sted, eller sådan noget, så kontakter de jo landmændene og spørger, om de på vegne af dem ikke må få lov at sagsøge mig, og jeg er jo allerede i et søgsmål, hvor de gerne vil have en halv million, fortæller Henrik Vindfeldt til Maskinbladet.

Ret ryggen

rich-media-3
Peter Kiær har haft uanmeldt besøg af Veganpartiets stifter Henrik Vindfeldt. Foto: Jakob Tilma

På Storgaarden synes Peter Kiær ikke det er rimeligt, at Veganerpartiet fremkommer med så mange, ifølge ham, urigtige beskyldninger omkring forholdene i specielt de danske stalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg mener, at danske landmænd kan være meget stolte og rette ryggen over det, de gør og virkelig være stolte over det husdyrhold de har nu, siger Peter Kiær og husker 30 år tilbage, da søer gik i bindsler og da der var grebning bagved.

- Den tid, hvor der ikke blev sat fokus på dyrevelfærd, hvor der ikke var kontrol og hvor der ikke var dyrlægebesøg hver måned, som der er på stort set alle svineproduktionerne, som det er nu, den tid er også ovre. Og man kan sådan set glæde sig over, at nu er vi et sted, hvor vi er kommet rigtig langt med dyrevelfærden.

I Peter Kiærs egen farrestald går søerne i løsdrift, og der tildeles halm i halmhæk og bagved dyrene, så soen kan rå rundt og bygge sin rede, og den sjællandske landmand mener, at udviklingen hele tiden bevæger sig i en retning, der sætter stadig mere fokus på dyrenes velfærd i staldene, men det ved man ikke nødvendigvis uden for landbrugets stadigt mere indsnævrede kreds.

- Hvis det første man møder omkring dyrevelfærd, er Veganerpartiets dokumentation, som de for øvrigt ikke vil sige hvor kommer fra - de har ingen kildehenvisninger til det - og tror på det, de kommer med, så kan jeg da godt forstå, at man bliver draget ind i den verden. Og det er jo så også delvis landbruget egen skyld, for vi har jo ikke fortalt den rigtige historie - vi har været for dårlige til det, lyder det fra Peter Kiær.

Ifølge Peter Kiær er vejen frem at lave videoer til sociale medier og at komme ud på skoler og holde foredrag og så skal der mere kontrol med kvaliteten af det undervisningsmateriale omkring dansk landbrug, der benyttes i de danske folkeskoler og på gymnasier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bæredygtigt Landbrug har nu erkendt, at vi ikke kan blive ved med blot at henvende os til danske landmænd, vi bliver også nødt til at være en organisation, som uddanner og informerer den danske befolkning om, hvad traditionelt landbruger er og hvad det går ud på - både med husdyrhold og planteavl.

- Hvis vi først ender i, at vi ikke siger noget, når der kommer et angreb imod landbruget, eller skammer os over det, selvom der ikke er noget at skamme os over, så har vi tabt. Så vi skal rette ryggen og vise alt det gode fra dansk landbrug. Det kan være svært at komme igennem til medierne med det, men hvis ikke at vi gør noget nu, så taber vi det her slag, slutter Peter Kiær.

Den 6. oktober har Veganerpartiet annonceret, at man lancerer sit idé-program vedrørende "Landbrug, fødevarer og fiskeri" og den 13. oktober præsenterer partiet sit idéprogram vedrørende "Dyrerettigheder".

Hvis vi først ender i, at vi ikke siger noget, når der kommer et angreb imod landbruget, eller skammer os over det, selvom der ikke er noget at skamme os over, så har vi tabt.

Peter Kiær, Bæredygtigt Landbrug