Lyt til artiklen:

Jyske Markets: Russiske hvedeeksportkvoter kan være undervejs

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Efter fire uger med kursfald genfandt investorerne i går risikoappetitten og gik på 'rabatjagt'.

Det er positivt at investorerne ikke alene genvandt risikovilligheden, men at de også gik efter de mest hårdtprøvede sektorer som blandt andet finans og cyklisk forbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men mange usikkerheder lurer stadig, og her til morgen er risikoappetitten mere lunken.

Investorerne er noget skeptiske over for demokraternes forslag til nye stimulanser i USA, fordi der stadig er stor forskel på demokraternes og Trump-administrationens vilje til at bruge penge.

Den første tv-debat mellem Trump og Biden løber af stablen i nat kl. 03:00 dansk tid. Den politiske linje hos de to præsidentkandidater er mere forskellig, end vi har set i lang tid.

Specielt Biden er trukket noget mod venstre i det politiske spektrum, og det illustreres af, at han har lavet et fælles valgoplæg sammen med den ret venstreorienterede, Bernie Sanders. Denne venstredrejning kombineret med Bidens flertal i meningsmålingerne er en af de faktorer, som har skabt usikkerhed på aktiemarkederne her i september.

Afgrødemarkedet åbnede ugen blandet, hvor kornafgrøderne indledningsvist indkasserede prisfald, men fandt støtte i løbet af eftermiddagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tendensen i møllehveden har de seneste handelsdage givet et billede af 'buy the dips', hvor købsinteresser har vundet indpas i løbet af eftermiddagen, hvilket indikerer et prispositivt marked.

Fokus centrerer sig på de russiske vejrprognoser, der ikke formår at udvise et skifte i det tørre vejrmønster frem mod anden halvdel af oktober. Det globale vejrmønster synes at sidde fast, hvilket indebærer tørt vejr til centrale dele af USA, vestlige Australien, nordlige Argentina og selvfølgelig store dele af det russiske hvedebælte. Forhold, der ikke ser ud til at ændre sig de kommende to uger.

Det russiske landbrugsministerium afholdt i går sit ugentlige møde med afgrødeeksportører, hvor der ikke blev berettet om ændringer.

Men med den akutte russiske tørke øges risikoen for, at der i løbet af oktober kan blive indført hvedeeksportkvoter efter nytår.

Retningen i hvedemarkedet afhænger i øjeblikket i høj grad af ankomsten af nedbør i Rusland i løbet af de næste 2-3 uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sojakomplekset var bønner og skrå under pres, og kæmper på den ene side med forhåbninger om nye friske kinesiske interesser, inden helligdagene træder i kraft på torsdag, og på den anden side et amerikansk høstpres.

Den amerikanske sojabønnehøst steg i den forgangne uge med 14 procentpoint, hvilket bringer de høstede arealer op på estimeret 20 procent.

Til trods for at der i går blev annonceret nye amerikanske eksportsalg af sojabønner, var der ingen konkrete melding om, at Kina var destinationen.

De ugentlige eksportinspektioner ramte forventningerne, men var en en tilbagegang i forhold til forrige uge. Det lagde et overordnet pres på bønnerne, der lukkede i underkanten af 10$/bu. og trak skråen med lavere. På den korte bane forventer vi, at stemningen i sojamarkedet vil være under pres af den amerikanske høst, der vil nå 50 procent i løbet af de kommende par uger, samt udsigt til en stor sydamerikansk produktion med stigende brasilianske arealer.