Lyt til artiklen:

Konventionelle grise kan godt have krølle på halen

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Abonnementsartikel

Det kræver stabilitet, optimal fodring, ventilation og opmærksomhed.

På Fagligt Nyt gav svineproducent Joachim Clausen et indlæg om at producere konventionelle grise med hele haler.

Joachim Clausen har konventionelle grise med hele haler i et helt almindeligt produktionsapparat. Han har 600 årssøer og producerer 21000 slagtesvin som UK og hangrise. Inden opstart med de hele haler (juni 2018) fik han lavet et anlægstjek med fokus på stipladser, tilpasning af minimumsventilation og tjek af foderanlæg, samt et sundhedstjek. Svineproducenten har ikke lavet om på belægningsgraden og følger dansk lovgivning. Rodematerialet er primært halm tildelt på gulvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glædede mig til at lægge haleklipperen væk, og se grise med krølle på halen. Det giver tilfredshed. Men det kræver faste rutiner, stabilitet og opmærksomhed, slog Joachim Clausen fast. På Joachim Clausens bedrift håndteres langt de fleste begyndende halebid i stien, men det kræver tidlig handling.

Produktiviteten er uændret

- Kig efter hængende haler, det er noget nemmere, når de ikke er halekuperet. Og min erfaring er at rebspanden hjælper allermest og rebet skal kunne flosse op - så virker den. Find bideren det er den der skal ud af stien, og bidere kan sagtens gå sammen uden at bide hinanden, forklarede Joachim Clausen.

Produktiviteten på bedriften er ikke ændret trods de hele haler. Dødeligheden ligger mellem 1,8 og 2,2 procent i klimastalden, og mellem 2,5 og 2,9 procent dødelighed i slagtesvinestald. Den daglige tilvækst ligger over 1000 gram pr dag.

Seges projektet med de hele haler er stoppet hos Joachim Clausen, men han klipper stadig ikke haler.

-Projektet har gjort at vi har styr på foder og ventilation. Vi har vænnet os til at have stor opmærksomhed på grisene, med så få variationer som muligt for grisene. Vi bliver tilfredse når vi ser grise med krølle på halen og det vil vi fortsat, sluttede Joachim Clausen sit indlæg på Fagligt Nyt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seges lancerer i dag deres haleguide.dk

Download Hyos halebids ABC her

Fokus på halebid i Hyo - få Halebids ABC til hjælp

Se også:

Fokus på halebid i Hyo - få Halebids ABC til hjælp

Halebid skal opdages om eftermiddagen

Se også:

Halebid skal opdages om eftermiddagen