Lyt til artiklen:

Ulv har angrebet bevaringsværdige får

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Abonnementsartikel

Får- og kvægavler Søren Poulsen fik i weekenden dræbt seks af sine bevaringsværdige får af ulven. Vildtkonsulenten er ikke i tvivl om, at ulven har været på spil.

Mandag morgen blev Søren Poulsen ringet op af nogle naboer, som fortalte, at hans kødkvæg fra flygtet fra det areal de var sat ind på som naturpleje. Kvægene havde i deres frygt revet et stort stykke af indhegningen op og var sprunget over en bred grøft. Efter at have indfanget kvæget gik han videre for at se til fårene.

- Jeg kunne med det samme se, at noget var helt galt. De seks lå helt stille og var bidt ihjel, mens et syvende får var hårdt såret og måtte aflives. Det var et frygteligt syn, siger Søren Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fåreavleren skyndte sig at ringe til vildtkonsulenten, der kom i løbet af kort tid.

- Han var ikke i tvivl om, at det er ulvens værk. Han har set så mange skambidte får, så han kender mønstret. Ulven bider først fårene i benene, og når de så lægger ned, så går den efter struben. Nu har konsulenten taget DNA-prøver, som vi afventer svar på, siger Søren Poulsen.

Fåreavleren har 30 moderfår og bor cirka fem kilometer fra Kloster Hede plantage, hvor der i løbet af sommeren har været flere observationer af ulv og angreb på husdyr af ulv.

- Jeg har sådan set været forberedt på, at det også kunne ske hos mig. Heldigvis er mine kalve fra foråret, så de er ikke så sårbare, men jeg er da noget bekymret for næste år, hvis ulven angriber de nyfødte kalve. Jeg er økolog, så jeg er forpligtet til at have kvægene på græs, siger han.

Bevaring af landfår

Søren Poulsen har i mange år arbejdet for at bevare det historiske Danske Landfår, som nedstammer fra de allersidste, fritlevende klitfår i Vendsyssel, ligesom han også har en af landets fineste besætninger med Jydsk Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes politikerne svigter os husdyravlere. Jeg er 73 år og jeg har ikke mod på at investere i ulvesikre hegn. Efter min mening, skulle man i stedet lade opføre nogle store reservater til ulvene, så de ikke længere kunne dræbe vores husdyr. Det er da tankevækkende, at der netop i Kloster Hede plantage er en stor bestand af vildt, alligevel går ulvene efter vores husdyr, siger han.

Søren Poulsen har nu besluttet at nedbringe sin bestand af får til kun tre, som han vil have indhegnet tæt på sin gård. Efterefter vil han og konen holde en lille besætning og spise de lam, som de tre moderfår får. Han har opgivet at drive arbejdet med de bevaringsværdige får videre efter ulvens angreb.