Lyt til artiklen:

Kronik: Rekruttering - Når regningen eksploderer

00:00
Hastighed: ???x
06:29

Abonnementsartikel

Kronik a.f Kurt Skovsted, Strategirådgiver, Skovsted agro ApS

Casen

Det er en rigtig kedelig dag i dag. Din driftsleder gennem de seneste 8 år, og medarbejder gennem 14 år, kom her til morgen og sagde op. Han havde fået et nyt job med flere og større udfordringer i den anden ende af landet. Det havde du godt nok ikke regnet med. Han er jo kommet på gården, siden han var dreng og som naboens søn, havde han fyldt jobbet rigtig godt ud i alle årene - vokset med jobbet. Du havde godt nok heller ikke regnet med, at han ville flytte, selvom I jo havde talt om manglende udfordringer gennem de senere år. Der var jo topresultater over hele linjen og svært at sætte nye mål.

Udfordringen

Hvordan skal man dog finde en god medarbejder til jobbet, en erstatning for denne dygtige driftsleder? I sin tid var det jo så let - der var der jo ikke så meget snak om det ene eller andet, og man blev jo lært op fra bunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er situationen en anden. Der er ikke nogen medarbejder i pipelinen til at overtage hans job. Bedriften er også vokset med årene og har nået en ganske stor størrelse. Bedriften har behov for en driftsleder på et højt niveau, så effektiviteten kan holdes. Du er ikke engang sikker på, at du selv kan opretholde effektiviteten, hvis du selv indgår som driftsleder i en periode. Der er ikke "råd" til at ansætte en på lavere niveau til oplæring, som tilfældet var med den tidligere medarbejder.

Den billige løsning

Alt for mange landmænd/virksomhedsejere tager den billigste løsning og mange gange er det kun den billigste løsning på kort sigt. For hvis det ikke er det rigtige match, og medarbejderen hurtigt siger op, eller landmanden er nødt til at stoppe samarbejdet hurtigt igen, kan der hurtigt være løbet mange omkostninger på. Spildt oplæring/indkøring - dårlig drift - løn i opsigelsesperiode med en medarbejder uden engagement. Det er set alt for ofte og hvorfor?

Det er fordi, du som landmand/virksomhedsejer tror, at du kan alt.

Nej, du kan ikke.

Opgaven

Der findes jo kun ganske få virksomheder i det øvrige erhvervsliv, hvor ejeren både er indkøbschef, driftschef, salgschef, HR-chef osv. Der er ingen, der besidder samtlige kompetencer på højt niveau og din tid som ejer, kan antageligt anvendes mere fordelagtigt andre steder på bedriften. Det gælder jo om at outsource de ting, du ikke selv er så god til, og så bruge tiden på det, du er god til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først er det vigtigt at få defineret jobbets indhold og karakter. Hvis det er rigtig mange år siden, du sidst ansatte en nøglemedarbejder - så søg professionel hjælp ved et rekrutteringsbureau eller konsulent.

Der kan være mange aspekter, du skal omkring i forbindelse med en ansættelse. Der kan også være et ønske om et senere generationsskifte til driftslederen, og det er vigtigt, at du kender dig selv, og hvordan du selv er at samarbejde med. Anbefalingen kan da også være, at du som ejer får lavet en personlighedstest. Ligeledes udarbejdes en personlighedstest på den kommende medarbejder, som således vil fortælle, om I som personer matcher hinanden, hvor forskelle og ligheder kan være og kan udnyttes.

Prisen

Jamen, det koster jo en hel jetjager, eller i hvert fald spidsen af en jetjager, at anvende professionelle folk i ansættelsesprocessen. Ja, det koster penge og det kan synes omkostningstung, men hvad er alternativet?

At du som professionel landmand bruger en masse tid på at opstøve mulige kandidater via nettet, du sætter måske en annonce i en avis, og så tager du den første og den bedste, som du vurderer, ligner dig. Du tager måske ham/hende, som har været på de største landbrug, de fleste landbrug, eller ham/hende, som kun har været et sted. Du glemmer at tage den dybere drøftelse med kandidaten omkring hans/hendes forventninger til dig og din arbejdsplads, men nøjes med at forklare, hvad du forventer af kandidaten. Du søger en driftsleder, men forventer mest af alt en fodermester, fordi du jo selv bestemmer.

Søger du en driftsleder, skal du også kunne afgive suverænitet i stalden og lade kandidaten vise sit værd og tage sit ansvar. Med et job som driftslede, bør der også følge præcist så stort et ansvar, at indfrier kandidaten ikke de forventninger, som I sammen aftalte ved ansættelsen eller i løbet af ansættelsen, så er afskedigelse lige for. Søger du i stedet en farmmanager, har du dermed også ansat en person, som passer bedriften som var det hans/hendes egen og med et endnu større ansvar. Her bør det være nok, at du som virksomhedsejer modtager en løbende opfølgning på den del af virksomheden, som farmmanageren har ansvaret for. Du er derfor avanceret til CEO for virksomheden og skal ikke blande dig i detaljer indenfor de felter, som farmmanageren er ansat til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Output

Du skal således gøre op med dig selv, hvad det faktisk er for en leder, du søger: fodermester, driftsleder eller farmmanager?

Men husk på, at fodermester er noget, man uddanner sig til, driftsleder er godt nok en titel, man kan få efter en endt uddannelse, men i vores verden er driftsledelse noget, man skal besidde evnerne til. Evner til formidling, ledelse og produktion. Farmmanager er noget, man bliver, når man gennem mange år har vist sit værd som driftsleder. Husk på, at bare fordi man har været i udlandet eller har en masse navne på sit CV over store og hæderkronede landbrug, er det ikke ensbetydende med, at kandidaten dels er den rigtige til dig eller faktisk er den skarpeste. Måske er det faktisk den unge og nyuddannede, der skal formes. Er sidstnævnte tilfældet, har du også dermed indvilget i at oplære personen, bruge de nødvendige ressourcer på oplæring og de nødvendige kroner på efteruddannelse, kurser etc.

Så koster det så spidsen af jetjageren at rekruttere en nøglemedarbejder? Nej, det koster ikke tilnærmelsesvis en brøkdel af det potentiale du modtager ved at gå gennem den rigtige rekrutteringsproces, bruge dit netværk af rådgivere og gennem dem finde egnede kandidater, som skal prøves, testes og gennemgå evaluering. Om det koster 50.000 kr., 100.000 kr. eller 200.000 kr. at rekruttere den rigtige medarbejder, er ikke så vigtig, hvis virksomheden omsætter for 15 mio., 25 mio. eller 40 mio. kr. om året. Hvis bare kandidaten kan sit kram, er afkastet hurtigt derefter. Når det så er sagt/skrevet, så bør det ikke koste mere end 50.000-100.000 at finde den rigtige kandidat, men det er selvfølgelig et stort forretningsområde for nogle virksomheder.

Du skal være professionel

Så kære landmand/virksomhedsejer/fødevareproducent - der er vant til at være professionel i dit håndværk, vær også professionel, når du skal ansætte dine nøglemedarbejdere. Professionel adgang til ansættelsesprocessen giver automatisk også de rigtige ansøgere til jobbet. Ellers ring til professionelle firmaer, som netop har netværket og erfaringen i at skabe det rigtige match. Alternativt eksploderer regningen - vel at mærke det potentiale, du ikke fik indfriet eller den gevinst, som udeblev.