Lyt til artiklen:

Farmas første fem år i Kæret

00:00
Hastighed: ???x
05:38

Abonnementsartikel

Farmas Herning ligger placeret lige midt i hjertet af Jylland mellem byskiltene til Snejberg og Herning. En perfekt placering for en maskinhandler, der dækker et stort bid af det midt-vestjyske område og ønsker god og hurtig adgang for kunderne.

For fem år siden fik Farmas mulighed for at etablere sig i Herning, og efter en kort midlertidig løsning faldt valget på at bygge nyt på Kæret 5 få kilometer udenfor Herning centrum. I dag har Farmas Herning et 3.000 kvadratmeter stort areal, der både dækker butik, kontor, udstilling, værksted, reservelager og brugtsalg.

Farmas Herning overtog grunden fra en tidligere Case IH-forhandler og byggede et drømmehus for en maskinhandler med masser af plads og stor synlighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Herning er midtpunktet for vores område. Det var den helt rigtige beslutning for fem år siden. Vi har fantastiske tilkørselsforhold for vores kunder. Ligegyldig hvilken retning man skal i, så findes der en motorvej til og fra Herning, siger Thomas Mikkelsen, salgschef i Farmas.

Herning-afdelingen dækker et geografisk område, der går fra Videbæk i syd, Hampen i øst, Sunds i nord og Vildbjerg i vest. Afdelingen er en del af Farmas-familien med afdelinger i Farsø, hvor det hele startede i 1941, og afdelingen i Viborg og Brønderslev.

- Vi har haft fem rigtig gode år i Herning. Vi stod jo med bar mark, for fem år siden, så det er altid spændende, hvad fremtiden byder. Man kan bygge nok så fine huse, men det er en tom skal, der skal bygges op. Medarbejderne har været fantastiske. Der har virkelig været tale om teamwork for at få afdelingen til at spille, siger Steffen Stovby, salgskonsulent i Farmas Herning

Farmas er en familievirksomhed med Anette Rosengreen og sønnen Ole Rosengreen i spidsen. I 2001 skiftede maskinhandleren navn fra Farsø Maskinværsted til det mere mundrette og internationale navn: Farmas. Virksomheden indgik i 2019 en proces med et glidende generationsskifte med henblik på, at Ole Rosengreen på sigt skal overtage den fulde kontrol af Farmas.

Hver uge kommer indehaver og administrerende direktør Anette Rosengreen til Herning for at hilse på medarbejdere og kunder, for at have føling med afdelingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan være helt sikker på, at hvis vi har en kunde i huset, så går Anette hen og giver hånd og hilser på, fortæller Steffen Stovby.

rich-media-3
Værkfører Jacob Aas Slaikjær tager ofte selv en tørn på værkstedet. Foto: Marianne Nørmark.

New Holland er hovedbrand

Farmas-kæden er en af landets største New Holland-forhandlere med salg af New Holland i hele Nordjylland og Midtjylland fra Skagen i nord til Kibæk/Hampen i syd af traktorer, mejetærskere og entreprenørmaskiner. Derudover har maskinhandleren indgået aftale med områdeforhandler Ole Hedeman ved Store Vorde om New Holland-forhandling i området øst for Ålborg og Øst Himmerland.

I samtlige afdelinger er det gule/blå New Holland brand altdominerende. Med 70 procent af Farmas omsætning er New Holland en vigtig brik i maskinhandlerens forretning og succes.

- New Holland er vores hovedleverandør med et stort og bredt program, der dækker alt indenfor landbrugserhvervet. Med et salg på 80-90 nye traktorer om året gør vi, hvad vi kan for at ligge godt placeret i kapløbet om mest solgte, siger Thomas Mikkelsen, salgschef.

For fire år siden lancerede New Holland, som noget nyt, et redskabsprogram til både jord, græs og fodermixervogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over New Holland redskaber fører Farmas også redskaber fra Kuhn, Dalbo, Kverneland, Fasterholt, Kongskilde, Hardi og Giant.

- Vi spørger altid ind til kundens behov. Herefter byder vi ind med den bedste løsning og det bedste redskab uanset mærke. Vi mener, det er en styrke, at vi kan tilbyde et udvalg af så mange forskellige redskaber, så vi kan plukke det bedste ud til kunden behov, siger Thomas Mikkelsen, salgschef.

rich-media-5
Denne Dalbo harve til stub er klar til aflevering hos kunde. Foto: Marianne Nørmark.

Farmas ånden

Hos Farmas taler medarbejderne om en særlig ånd. Den er svær at indfange og sætte ord på, men Farmas-ånden er vigtig.

- Vi føler os som én stor familie på 96. Som om vi er en del af noget større og ikke blot en arbejdsplads, siger Steffen Stovby og Thomas Mikkelsen samstemmende.

Farmas-ånden er også noget, som kunderne får glæde af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når kunden løfter røret, er det, fordi han vil tale med os. Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe med den udfordring, han står med, eller de ønsker, han har. Vi bestræber os på, at yde den bedst mulige service i døgndrift, siger Thomas Mikkelsen, salgschef.

rich-media-7
Brugtsalget af blandt andet mejetærskere fylder en del hos Farmas Herning. Foto: Marianne Nørmark.

Brugtsalg

På adressen Kæret 5 har Farmas et godt udrustet serviceværksted med adgang til over 65.000 varenumre på reservedelslageret. 15 mand står klar 24/7 året rundt med service og reparation af alle mærker.

- Vi ved, at vores primære kunder er travle professionelle landmænd eller maskinstationer. Derfor er vi fleksible og rykker ud, også uden for åbningstider med én af vores 28 servicebiler, fortæller Steffen Stovby, salgskonsulent.

Med et udvalg af cirka 300 forskellige maskiner i mange mærker er Farmas en af de helt store spillere på brugtsalgsmarkedet.

rich-media-8
Med fire afdelinger i Farsø, Viborg, Brønderslev og Herning dækker Farmas New Holland-forhandlingen fra Skagen i Nord til Hampen i syd. Foto: Marianne Nørmark.

Udviklingen i branchen

Thomas Mikkelsen har været en del af Farmas-familien i over 20 år, og når han kigger med sine erfarne briller på branchen i dag, ser han en markant ændring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele landbruget vokser i volume, der bliver færre, men større landbrug, og maskinerne vokser tilsvarende i volume. For 20 år siden var den bedst solgte traktor en NH TS 115, og i dag er den bedst solgte en NH T7 270AC - en betydelig større traktor. Automatisering og robotteknologi kommer til at fylde meget i fremtiden, men vi føler os klar til at imødegå udviklingen, siger salgschefen og fremhæver at New Holland har sin egen innovationsafdeling, der konstant arbejder med nye løsninger inden for intelligent landbrug.