Selvom vejret var meget tørt under årets høst, kom høsten i hus uden et højt antal brande, viser en ny opgørelse fra Topdanmark.

Efter rekordmange høstbrande i 2018 var antallet af brande væsentligt lavere i 2019, og samme tendens viser sig i år.

Det skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

Der har under årets høst været cirka 50 brande i mejetærskere og pressere, viser skadetallene fra Topdanmark.

Samtidig har der været registreret 13 markbrande. De fleste af markbrandene er opstået i forbindelse med brand i en mejetærsker eller en presser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Sommeren har været svingende, men i perioden, hvor der skulle høstes, var vejret generelt meget tørt. Derfor har det været glædeligt at se, at landmændene også i år har haft styr på deres beredskab og bl.a. medbringer vand i marken, siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

- Vi oplever et stort fokus på løbende at tjekke maskiner, få dem smurt og blæst rene på trods af en travl høst. Den indsats skal de virkelig have stor anerkendelse for. Desværre er det ikke altid nok, men det mindsker risikoen for brand betydeligt, og det store arbejde med forebyggelse kan vi se i det samlede skadetal, siger Gunnel Anderson.

Punktsikring begrænser skader efter brand

Igen i år har punktsikring - der er et automatisk brandslukningsanlæg - begrænset brande i flere maskiner.

- De fleste brande starter omkring motoren, og med et automatisk brandslukningsanlæg, som udløses ved den første flamme, kan skaden på maskinen begrænses markant, siger Gunnel Anderson.

I syv ud af de mejetærskere, der været brand i under årets høst, var der installeret punktsikring. Det har medvirket til at begrænse skaderne, så man efter midlertidig reparation har kunnet fortsætte med høsten, oplyser Topdanmark.