På Tummelsbjerg ved Graasten skaber en nyindkøbt infoskærm i frokostrummet overblik, fællesskab og rydelighed. Det fælles intra-net skal på sigt udvides til overblik over nøgletal i bedriften.

Hvide tavler med et hav af beskeder, papirsedler med gamle kaffepletter på skrivebordet og gule lapper på pc-skærmen. Vi kender alle synet fra de fleste frokostrum rundt omkring på bedrifterne. Men sådan ser der ikke længere ud i frokostrummet i stalden på so-bedriften Tummelsbjerg ved Graasten. Her har ægteparret Dorte og Hans Wildenschild indkøbt en infoskærm gennem Jysk IT, der på sigt skal afløse alt papiret og den fysiske kalender på væggen.

- Vi ønskede en løsning, hvor vi alle kunne se de fælles informationer på samme tid på en tydelige og overskuelig måde. Skærmen er med til at give et overblik over vores fælles kalender med ferie, vagter, kurser, fridage og fokuspunkter, fortæller Dorte Wildenschild, der sammen med sin mand Hans og fem medarbejdere står for driften af de godt 1000 søer og 120 hektar korn og raps.

En gang om måneden mødes personalet i frokostrummet til fælles information. Her bruges skærmen som afløser for papir og løse lapper.

- På den måde sikrer vi, at alle får den samme besked på samme tid. Papir kan blive væk og glemt, det gør skærmen ikke. Vi bruger den til at orientere om for eksempel: skift til ny leverandør, ny rekord af levende grise og præsentation af nye produkter, siger Dorte Wildenschild.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ros skaber arbejdsglæde

Men på Tummelsbjerg bliver skærmen også brugt til mere personlige ting, som fødselsdagshilsner og andre positive informationer.

- For os er det vigtigt, at vi har øje for det positive. Jeg tror på, at det man vil have mere af, det skal man rose frem, siger Dorte Wildenschild.

Hos Jysk IT i Billund har de udviklet infoboksen, hvor man efterfølgende selv kan koble en infoskærm på.

- En infoskærm giver dig og dine ansatte overblik over netop det indhold, som du ønsker at kunne følge. Infoskærme kan blandt andet give indsigt i driftstal, foderforbrug, samt være en medarbejder- og kalenderoversigt, så man ved, hvem der er til rådighed, og hvem der er ude på hvilke projekter. Derudover kan den vise mere praktisk indhold såsom ur, nyheder, vejret og andet tilpasset indhold. Man bestemmer fuldstændig selv indholdet, der kan skræddersyes og opbygges til den enkelte bedrift, fortæller Peter Vilstrup, direktør i Jysk IT, der har lavet IT-løsninger til landbrugssektoren de sidste 35 år.

Infoskærmen kan med fordel bruges i alle typer bedrifter, og giver i høj grad mening i virksomheder, hvor man har fem-seks forskellige stalde på tilsvarende mange lokationer.

- Fælles informationer på samme tid giver overblik og overskud, fortæller Peter Vilstrup.

Systemet kan bygges op som byggeklodser, hvor den enkelte bedrift via et drag-and-drop-system kan tilføje hvilke tjenester og informationer, man har behov for. Skærmen kan for eksempel vise data fra: Agrosoft, Cloudfarm, Grainit, kameraovervågning fra stald, nyheder, kalender og meget mere.

rich-media-1
Infoskærmen bruges også til ros og hilsner på mærkedage. Pressefoto.

I første omgang viser infoskærmen på Tummelsbjerg enkle informationer, men på sigt er det tanken, at skærmen skal udbygges til også at vise nøgletal over blandt andet grisedødelighed og foderforbrug.

Samtlige medarbejdere på so-bedriften i Graasten får en smartphone udleveret ved ansættelsen, og gennem denne kan den enkelte medarbejder tilgå skærmen uanset, hvor vedkommende opholder sig på gården. På den måde sparer de tid, fordi oplysningerne om for eksempel deres kollegaers vagtplaner, dyrlægebesøg, leverandørbesøg og andet er umiddelbart tilgængelig, uden de skal bruge tid på at gå ind i frokostrummet og kigge på en opslagstavle eller PC.

- Vi ønsker i fremtiden at arbejde på, at vi får små infoskærme i stalden, så alle kan følge med på samme tid på en nem og overskuelig måde, siger Dorte Wildenschild.

rich-media-2
Informationerne på skærmen kan opbygges som legoklodser, hvor man bare bygger ovenpå via et enkelt drag-and-drop-system medarbejderne selv kan betjene. Pressefoto.