Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Gamle stalde får nyt liv med indbygningsspær
Hos Hauge Gruppen har de specialiseret sig i at ombygge nedlagte svine-og kvægstalde, lader og bevaringsværdige landbrugsbygninger. Rundt omkring i landet har en del nedlagte stalde skiftet status fra aktiv drift til opbevaringsrum. Men ved hjælpe af indbygningsspær kan staldene og laderne igen få nyt liv.
- Vi laver en del nedlagte stalde om til for eksempel opbevaring af frø, raps eller korn. På den måde får staldene en ny aktiv funktion, fortæller Lars Pape, projektleder hos Hygind Smedie, under Hauge Gruppen.
Hygind Smedie fjerner de gamle træstolper i stalden/laden, som ofte står i vejen, og fjerne det gamle træskellet for at opbygge helt ny indmad. Stålspærene bliver rejst på et punkt-fundament og boltet fast til væggene ved hjælp af et såkaldt "Batman-beslag" der sættes fast på både inder- og ydrevægge.
- Nogle gange oplever vi, at der igennem årene er blevet fjernet indvendige stolper i staldene, som ofte betyder en svækkelse af bygningen, så nogle gange er bygningen blevet skæv. Stålspærene kan både rette vægge og taget op, hvis det er sunket, og betyde en total styrkelse af bygningen, fortæller Lars Pape, projektleder.
Mere brugervenlig
Løsningen med indbygningsspærene betyder ofte en total forvandling og giver et langt mere regulært rum.
- Mange gamle stalde står bare og forfalder og bliver brugt til for eksempel opbevaring af gamle campingvogne og rent ud sagt ragelse: det kan vi løse med indbygningsspær, så bygningen får ny funktion. Mange forsikringsselskaber er også ret vilde med at bygningerne bliver ombygget og får ny værdi, siger Lars Pape.
Lars Pape nævner, at Hauge Gruppen, har ombygget en stor lade på Hvidkilde Gods på Fyn, hvor de gamle træspær blev udskiftet med stål og dermed styrkede den gamle træbygning.
- Udefra har laden sit oprindelige udseende, men indvendig er laden blevet langt mere brugervenlig og bruges i dag til kornopbevaring, siger projektlederen.
Hver eneste stålkonstruktion er speciallavet af virksomhedens ingeniører, der laver individuelle beregninger for bygningen.
- Vi arbejder med mange forskellige opgaver, fra store projekter til mindre projekter, nogle gange handler det blot om udskiftning af få spær, for at få bygningen til at fungere igen, fortæller Jesper Karlsen, teknisk direktør hos Hauge Gruppen.
Hauge Gruppen består af knap 200 medarbejdere, der holder til på Fyn. Gruppen har over 30 års erfaring med fokus på stålproduktion og består blandt af Hygind Smedie, der udarbejder stålspær, og TH Overfladebehandling, der maler spær.