Abonnementsartikel

Engelske analyser viser, at landbruget har oplevet indkomstfremgang under tidligere kriser

Farmers Weekly har kigget på det engelske landbrugs indkomster, som historisk set har vist sig at stige i tider med økonomisk krise.

Det var både tilfældet i forlængelse af oliekriserne i 1970’erne og det samme var tilfældet i begyndelsen af 1990’erne, da det engelske boligmarked kollapsede og pundet måtte forlade det europæiske valutasamarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Tom Hind, der er chef for den engelske landbrugsorganisations afdeling for økonomi og internationale forhold, tvivler på, at det også bliver tilfældet under den aktuelle krise.

Han konstaterer, at efterspørgslen efter fødevarer er relativt ufølsom over for prisændringer, men alligevel har man allerede nu set en tendens til, at forbrugerne vælger billigere udskæringer af kød og holder sig til mere basale mejeriprodukter. Der er også konstateret en tendens til at forbrugerne flytter indkøbene fra de store supermarkeder til discountbutikker som Lidl og Netto.

Det vil ifølge Tom Hind øge konkurrencen mellem detailkæderne og vil sandsynligvis føre til øget pres på udbyderne, hvilket er den engelske landbrugsorganisations største bekymring på kort sigt.

Den anden store bekymring er adgangen til kredit og prisen på kreditten. Men han forventer alligevel ikke, at landbruget bliver det hårdest ramte erhverv under krisen.