I efterveerne på fredagens WASDE-rapport, der bragte prisstigninger med sig i majs og sojakomplekset, var prisudviklingen i går mere afdæmpet.
Sojakomplekset har i høj grad nyt gavn af den kinesiske efterspørgsel, hvilket har fået de spekulative fonde til at opbygge en efterhånden pæn position på knap 174.000 nettokøbte kontrakter.
Det har været med til at sende sojabønnerne op i det røde felt rent teknisk, hvor bønnerne i øjeblikket ser overkøbt ud. Samtidig bør fondenes appetit på sojabønner mindskes i takt med at deres positioner øges, hvilket medfører at presset på speederen aftager.
Indledningsvist fortsatte sojakomplekset fredagens stigninger, men bønner og skrå opgav henover eftermiddagen lidt af stigningerne på det der primært ligner gevinsttagning.
Med udsigt til den andenstørste amerikanske majsproduktion og tredjestørste sojabønneproduktion, er de to afgrøder i høj graf afhængig af den kinesiske efterspørgsel, for at bevare det højere prisniveau.
Vi har en tro på, at Kina vil fortsætte deres opkøb, og forventer ikke større prisfald til sojakomplekset på denne side af nytår. Risikoen for vejrfænomenet La Nina truer fortsat, og der er begyndende indikationer på, at det ser tørt ud flere og flere steder i Argentina, hvilket kan føre yderligere risikopræmier til sojabønner og skrå. Men med de overkøbte niveauer kan vi godt se en korrektion på den korte bane.
Her fra morgenstunden finder Chicago majs og sojabønner support fra de ugentlige amerikanske afgrødekonditioner, der udviser endnu end tilbagegang. Rapsfrøene finder i øjeblikket god support fra en række kanter.
Først og fremmest fortsætter det vegetabilske oliemarked med at være understøttet af stærk efterspørgsel. Dernæst fortsætter bekymringerne omkring næste sæsons produktion af rapsfrø i det franske, hvor nedbørsunderskud medfører store variationer i spiringen.
Franske Agritel skrev i går, at i lyset af de nuværende udfordringer kan næste års franske høstarealer af rapsfrø lande under 1 mio. hektarer.
I Canada er det kolde vejr allerede begyndt at bide sig fast, og det førte til en marginal nedjustering af de canadiske canola produktionsestimater fra sidste måned.
Produktionen ventes at lande på 19,4 mio. tons, en spids lavere end sidste år, men 0,4 mio. tons højere end 5-års gennemsnittet.
Palmeolien lukkede 2% højere og tangerer det højeste prisniveau i 7 måneder.
Priserne drives i øjeblikket af forventninger om øget efterspørgsel fra top-importøren Indien, der går 'festival-sæsonen' i møde, hvilket typisk leder til et øget forbrug af vegetabilsk olie, herunder palme- og sojaolie. Som en konsekvens heraf, ventes den malaysiske eksport at vise gode takter for september måned. Her til morgen er der offentliggjort malaysiske eksporttal for første halvdel af måneden, der viser en fremgang på 12,2% sammenholdt med første halvdel af august måned.
Palmeolien stiger her til formiddag en lille procent til det højeste niveau i 8 måneder. Alligevel er priserne på palmeolie sårbare. Den tropiske olies præmie over gasolie er steget til næsten det højeste i mere end fire år, og det betyder at palmeolien bliver mindre attraktiv til iblanding af biodiesel.
Den amerikanske sojaolie ser også unægtelig stærk ud, og bidrager dermed ligeledes til det vegetabilske oliekompleks kursridt. I hvedemarkedet stjal Saudi Arabien billedet og købte 745.000 tons hvede, af angiveligt europæiske og Sortehavs-oprindelser, med forventelig levering fra november-januar. I mellemtiden er australske hvedeavlere begyndt at svede, af frygt for at blive trukket ind i den voksende og politiske handelsstrid til Kina.
Kina har advaret om at den vil sætte den australske eksport under mikroskop. Det seneste tegn på et forværretforhold mellem de to lande er, at Kinas toldadministration har udtalt, at den vil øge sin inspektion på forsendelser af australsk hvede. Det kommer på et følsomt tidspunkt for de australske hvedeavlere der står over for en stor høst, og menes at have solgt mere end 12 laster hvede til Kina i december og januar til en værdi af næsten 250 mio. dollar.
Fra australsk side bliver beslutningen i høj grad set som 'politisk' taget Kinas behov for foderkorn og faldende reserver i betragtning. Hvad konsekvensen bliver kommer i høj grad an på, hvor meget hvede Kina agter at importere denne sæson, samt om de finder alternative oprindelser.
Alt andet lige bør det ikke ændre det underliggende forbrug, og derfor vil mængderne primært blive flyttet rundt på. Kigger Kina mod Sortehavet eller Europa, kan det få priserne til at stige, mens de australske hvedeoprindelser skal ud og konkurrere med højere logistikomkostninger til følge.