Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Hveden lukkede i negativt terræn på begge sider af Atlanten, efter estimaterne for de globale slutlagre i fredagens WASDE-rapport blev justeret op til rekordstore 319,4 mio. tons.

Dette på trods af, at den russiske produktion blev fastholdt på 78 mio. tons. Et tal der ses som alt for lavt, dersom landet allerede har høstet over 80 mio. tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Canadas hvedeproduktion blev til gengæld øget med 2 mio. tons og den Australske med 2,5 mio. tons. Med rekordstore globale hvedelagre, og en russisk produktion der bør gemme på en opjustering på 3-4 mio. tons, er der alt andet lige lagt op til, at slutlagrene for hveden også vil blive justeret op i næste måned.

Selvom den kinesiske hvedeimport blev forøget med 1 mio. tons, så er der intet der tyder på, at verden kommer til at mangle hvede denne sæson. De stigende priser siden høst begrundes blandt andet med øgede transportomkostninger og producenter der hidtil har været tilbageholdende med at sælge.

Men med cementeringen af generelt fornuftige udbytter blandt de store eksportører og rekordstore overgangslagre, er det svært at få øje på, hvor der skal drive hveden betydeligt højere fra nuværende prisniveau.

Selvom der er lang tid til næste høst, er det værd at huske på, at den europæiske hvedeproduktion i år er faldet små 20 mio. tons sammenholdt med sidste år.

Under forudsætning af mere gennemsnitlige udbytter næste sæson, er det svært at se uden om nye lageropbygninger, uden vejrmæssige udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et forhold der også kan vægte på priserne, forudsat at efterårets markarbejde forløber planmæssigt. Blandt den amerikanske majs og sojabønner, var der inden rapporten lagt op til spænding omkring udbytterne, efter adskillige nedjusteringer af konditionerne siden sidste måneds rapport fra det amerikanske landbrugsministerium.

Imidlertid havde analytikerne gjort deres forarbejde ret godt, og således ramte USDA's amerikanske udbytteestimater plet med markedets forventninger.

Selvom de lavere amerikanske produktionsestimater for sojabønner blev delvist opvejet af højere brasiliansk produktion, så endte sojakomplekset alligevel som dagens største vinder, hvor øget eksport og forbrug sendte de globale lagre lavere.

Samtidig blev også de amerikanske indgangslagre sænket, hvilket afspejler en højere eksport og crush i den foregående sæson end hidtil antaget. Kombineret med de lavere udbytteestimater førte det til at estimaterne for de amerikanske slutlagre blev sænket fra 16,59 til 12,52 mio. tons.

Sojabønnerne blev løftet pænt på rapporten og har fundet vej tilbage over 10$/bushel., hvilket ikke mindst trak resten af komplekset højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Majsen blev også løftet af en længe ventet nedrevidering af udbytteestimaterne, som imidlertid stadig har kurs mod at blive rekordstore, mens den amerikanske produktion har kurs mod at blive den anden største nogensinde.

Også de amerikanske forbrugsjusterede majslagre er med 17% de største siden 2005. Med både en stor nordamerikansk og efter nytår stor sydamerikansk produktion i sigte, bør det begynde at holde en hånd over stigningspotentialet, uden ugunstigt sydamerikansk vejr.