Abonnementsartikel

Torsdag blev et tilfælde af afrikansk svinepest bekræftet i Tyskland. Fødevareminister mener dog stadig, at risikoen i Danmark er meget lav.

Afrikansk svinepest er kommet faretruende tæt på den danske grænse, efter der torsdag blev bekræftet et tilfælde i Tyskland, men fødevareminister Mogens Jensen (S), mener ikke, der er grund til bekymring.

Det skriver han i en mail igennem sin pressechef Bjarke Kamstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er naturligvis bekymrende, at der nu er fundet afrikansk svinepest i Tyskland, men risikoen for, at det skal sprede sig til Danmark, er meget lav. Derudover er tale om et fund, der geografisk er tæt på tidligere fund af afrikansk svinepest, så det er ikke så overraskende. Afrikansk svinepest er ufarlig for mennesker og smitter ikke til mennesker, men sygdommen udgør en trussel for dansk landbrugs eksport ud af EU. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark, skriver han i mailen.

Han skriver desuden, at der efter hans opfattelse bliver gjort det nødvendige for at holde svinepesten ude af Danmark.

- Som følge af vores mange iværksatte tiltag, er truslen om at få afrikansk svinepest til Danmark fortsat meget lav - trods fundet i Tyskland - og jeg ved, at både vores myndigheder og erhverv gør deres yderste til, at det bliver ved med at være sådan. Fødevarestyrelsen har da heller ikke ændret på den officielle trusselsvurdering, som fortsat er "meget lav", skriver han.

Han oplyser samtidig, at politiet i weekenden holdt ekstra øje med lastbiler, der transporterede svin fra Tyskland.