Det slår næsten aldrig fejl, at Tybjerggaard Agri, mellem Ringsted og Næstved, begynder hvedesåningen den 1. september hvert år. Det kan for mange lyde som en tidlig dato at sætte gang i såmaskinen med hvede, men driftsleder Mads Wisborg er godt tilfreds med de 10 års erfaringer den midtsjællandske bedrift har gjort sig med tidlig hvedesåning.

- En tidlig såning giver nogle gode store og sunde planter, som når at skabe sig et ordentligt rodnet inden vinter, og dermed har noget at stå imod med, fortæller Mads Wisborg fra førersædet på bedriftens Case IH Magnum 340 CVX, som tager endnu en vending med den seks meter Lemken Compact Solitar 9 discsåmaskine med gødningsplacering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Maskinbladet lagde vejen forbi Mads Wisborg den 10. september havde bedriften lagt 300 hektar af de i alt 500 hektar hvede i jorden.

- Vi holder på og udnytter dagene, og lige nu er vejret jo perfekt til såningen. Det er sjældent man fortryder, at man har været tidligt ude. Det er i hvert fald ikke noget, vi har prøvet før hvad angår hvedesåningen. Så er det bedre at slappe lidt mere af, når hveden er kommet i jorden.

Hveden etableres primært pløjefrit efter raps som en førsteårs hvede.

- Vi etablerer rapsen pløjefrit, samt hveden efter rapsen. Resten pløjer vi til, forklarer Mads Wisborg om etablerings-strategien hos Tybjerggaard Agri, som driver 1.400 hektar planteavl, hvor der primært produceres foder til bedriftens cirka 11.000 søer, som er fordelt på flere ejendomme på primært Midtsjælland.

- Men vi har skam også frøgræs, hvidkløver, roer, raps og spinat med inde i sædskiftet, fortæller den midtsjællandske driftsleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Tybjerggaard Agri driver 1.400 hektar og har i efteråret 2020 sået 500 hektar med hvede.

Græs og lus

Ved tidlig såning af hvede, skal man dog være en smule mere opmærksom på blandt andet græsukrudt og luse-angreb, påpeger Mads Wisborg.

- Hvis vi når det, så giver vi en omgang DFF straks eftersåningen, da vi på den måde kan trække Boxer-sprøjtningen senere på efteråret. Den tid vi vinder ved at hæmme græsukrudtet med DFF er rigtig godt givet ud, er vores erfaring.

Han påpeger også, at man skal være særligt opmærksom på angreb af lus i efteråret.

- Også skal hveden hurtigt i gang igen om foråret. En stærk afgrøde skal også have noget næring tidligt, og vi kører altid først ud med gødningen på hveden på en forhåbentligt let frost.

Den tidlig udbringning af gødning var blandt andet én af årsagerne til, at Tybjerggaard Agri gik fra flydende gødning til fast gødning, da en liftophængt gødningsspreder kan komme langt før ud på den lette frost, end trailersprøjten.

rich-media-5
Det kan være en fordel med en omgang DFF så hurtigt som muligt efter såning, for at vinde lidt tid og trække Boxer-sprøjtningen til senere på efteråret.