Efter der blev fundet afrikansk svinepest i Tyskland, er svinenoteringen faldet 50 øre.

Svinenoteringen er nu på 10,30 kroner per kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser Danish Crown.

I markedsberetningen står:

Det europæiske marked for grisekød er selvfølgelig påvirket af situationen i Tyskland, efter et dødt vildsvin er konstateret smittet med Afrikansk Svinepest, men der er ingen panik.

- Den største ændring, siden vi fik beskeden onsdag aften, er, at der nærmest udelukkende bliver handlet til levering i næste uge, fordi alle lige vil afvente, hvad der sker i Tyskland i de kommende uger. Det er helt normalt, når der er uro i markedet, og sådan vil det være, indtil det europæiske marked har fundet sit nye niveau, fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Den tyske eksport af grisekød til lande udenfor Europa var sidste år på over en million tons. Af dem udgjorde de typiske Kina-varer omkring halvdelen. Størstedelen af de varer skal efter alt at dømme blive i Europa nu, da de store import-lande af tysk grisekød enten har lukket ned for import af tyske varer eller forventes at gøre det i løbet af få dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den korte bane har de store tyske slagterier valgt at gå ned i slagtning, fordi de ikke umiddelbart har købere til alle varerne, hvis de slagter på fuld kraft. Det har skabt pres på den tyske notering, der i dag blev sænket med 20 eurocent eller cirka halvanden krone.

- Når den tyske notering falder, så sætter det sig i priserne over hele Europa. Men det er vigtigt at understrege, at det er første gang, vi står i en situation, hvor et af de store eksportlande på grisekød er ramt af afrikansk svinepest. Derfor vil konsekvensen for priserne på det europæiske marked i høj grad afhænge af, hvor meget andre europæiske lande er i stand til at hæve eksporten ud af Europa, siger Lars Albertsen.

Priserne på dansk grisekød er på nuværende tidspunkt kun i begrænset omfang ramt af uroen i Tyskland. Eksporten ud af Europa går fri, mens den del der afsættes i Europa i høj grad sælges til faste kunder.

- Fuldstændig som ventet er der stor interesse for at købe dansk kød, nu hvor Tyskland er ude af en del markeder. Vi fryser allerede alt det, vi kan, men måske vil vi alligevel se et løft i priserne udenfor Europa, som et stykke han ad vejen kan opveje det prisfald, vi ser i Europa, men det har vi først et mere præcist billede af om nogle uger, siger Lars Albertsen.

I tilfælde af pludselige og store omvæltninger i markedet i de kommende uger, vil der blive udsendt ekstra nyhedsbreve efter behov.