Når de unge studerende på landet landbrugsskoler tænker på at være selvstændige, så tænker mange af dem på stordrift og en stor pose penge. Dette forløb skal give dem et alternativt syn på det at være selvstændige inden for landbruget.

- At være selvstændig inden for landbruget, behøver ikke at betyde at man skal bruge mange millioner for at komme i gang. Vi sætter fokus på det alternative og mere kreative, som kan være nicheproduktion eller en forædling af et produkt, og med det udgangspunkt at der kun er en million at starte op for, forklarer Jens Peter Hermansen, projektleder hos Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med det alternative

I dagens landbrug kan det være svært i forhold til finansiering, og det er ikke alle der kan finde 20 procent i egenkapital. Dette betyder dog ikke at det ikke er muligt at starte op som selvstændig inden for landbruget.

- Agrarøkonomerne skal igennem denne proces for at få en forståelse for hvilke overvejelser man skal gøre sig i og under opstart af en virksomhed og så skal de lære at udnytte de ressourcer der er tilgængelige og og se på alternativer der er. Om det er et stort projekt til mange millioner eller et projekt til en enkelt million er faktisk ikke afgørende for processen, men ved at beløbet er på en million, kan det være med til at give blod på tanden da det er et mere overskueligt beløb, fortæller Jens Peter Hermansen.

rich-media-3
I løbet af dagen blev der blandt andet snakket om alternativ produktion, og her handler det om produktionen af svampe til restauranter. Foto: Emil Samsø Møller.

Nicheproduktion

Der bliver flere og flere nicheproduktioner rundt omkring i landet, og mange nye dukker op i lokalområdet. Det er dog ikke alle der har interessen for sådan en produktion, men Jens Peter mener dog stadig at de kan lære noget af den proces, som de skal i gennem den kommende måned.

- Nicheproduktion er ikke for alle og de skal ikke alle sammen leve af det, selvom der er plads til rigtig mange af dem rundt omkring i landet. Men når vi bliver presset til at tænke ud af boksen, så kommer vi nogle gange på nogle vilde ideer, og nogle af dem kan man faktisk tage med videre, også selvom drømmen er et stort produktionslandbrug.

Næste generation

De kommende 90 agrarøkonomer der deltager i projektet, er dem der med tiden skal være med til at føre dansk landbrug videre. Det er dem der skal ud og overtage gårdene, være rådgivere og sælgere med mere, inden for landbrugserhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er forhåbentlig den næste generation af landmænd vi står med her, og vi håber på at vi kan være med til at trække dem i tøjet til sådan en opgave. I dette projekt vil der ikke være nogle tabere, for vi vil alle sammen vinde på det her, ikke blot deltagerne, men hele erhvervet, afslutter Jens Peter Hermansen.