Politiet har med de seneste GPS-tyverier fået et større kendskab til tyveri-sikkerhed på moderne traktorer, og den er chokerende dårligt, lyder det fra Christian Østergård, Vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Tyveri-sikkerhed skal langt højere grad i fokus i branchen. Jeg synes det er rystende, at man kan åbne samtlige døre i traktorer fra samme producent ved at have én nøgle. Vi er i 2020, og det er simpelthen ikke godt nok, fortæller Christian Østergård

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Tyveri sikkerhed skal langt højere grad i fokus i branchen. Jeg synes det er rystende, at man kan åbne samtlige døre i traktorer fra damme producent ved at have én nøgle. Vi er i 2020, og det er simpelthen ikke godt nok, fortæller Christian

- Køber skal simpelthen stille krav til bedre låse på traktorer, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at det ikke er et konkurrenceparameter fra flere producenternes side.

Flere producenter har dog en løsning, hvor der er startspærre på traktoren og det kræver en unik nøgle til at starte traktoren. Men Christian Østergård mener bestemt, at det er mere relevant at have en unik nøgle til dørens lås.

- Man lader jo heller ikke bærebaren ligge frit fremme i bilen natten over, med ulåste døre.

Christian Østergård opfordrer også til, at man får alarmer installeret i traktorerne, og områdesikringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde får vi en tidlig indikation om, at der er ubudne gæster på pladsen. Områdesikringen kan suppleres med intelligent overvågning eksempelvis i form af video med persongenkendelse, så vi får en verificeret alarm, som politiet reagerer på.

- Man skal dog sørge for at få nogle ordentligt kvalitetsalarmer installeret, og ikke nogen billige løsninger. Det er jo store værdier der skal sikres her.

10 gode råd

Syd- og Sønderjyllands Politi kommer med 10 gode råd til branchen, når det gælder sikring mod tyveri.

  • Lav en sikringspolitik, så det blandt andet står klart, hvordan køretøjer sikres ved arbejdstids ophør - det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet, sikring og aflåsning af bygninger.
  • Afmonter udstyr fra maskinerne ved arbejdsdagens ophør, hvis det er muligt, og placer det et tyverisikret sted.
  • Mærk det værdifulde udstyr. Og sæt skilte op hvor det fremgår, at udstyret er mærket.
  • Værdifuldt udstyr sikres med GPS-trackere, så det er muligt at følge gerningsmændene og få udstyret tilbage.
  • Udendørs områder, hvor maskinerne står efter arbejdstid, skal være oplyst, eller forsynes med chockbelysning i form af en kraftig lampe med en bevægelsescensor, der tænder, når uvedkommende træder ind i området.
  • Undgå høje hegn og bevoksning. De er med til at give tyvene arbejdsro for nysgerrige blikke. Er det omvendt muligt at kigge ind på området, tænker tyven sig om en ekstra gang. For der er risiko for, at han kan blive set - og i værste fald også genkendt.
  • Står maskinerne på egen grund, er det muligt at etablere videoovervågning. Skilt tydeligt med, at der overvåges.
  • Sæt alarmer på maskiner og bygninger.
  • Sæt piktogrammer udvendig på GPS-udstyret, så tyven tydeligt kan se, at enheden er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Etabler Erhvervsnabohjælp.