sonsoreret-indhold

Abonnementsartikel

GRIMME arbejder ikke blot i stål, men producerer også selv dele i plast. Det giver virksomheden mulighed for at udvikle produkter, hvor materialetyperne kombineres til unikke dele, der forlænger levetiden og forøger produktiviteten

Når GRIMME designer og udvikler nye maskine, anvendes der ofte både kendt teknik og nyudviklet teknologi. Udviklingsafdelingen på fabrikken i den tyske by Damme beskæftiger 240 motiverede medarbejdere. Det er her morgendagens maskiner udvikles, og det er også her, at der arbejdes på at finde innovative løsninger på de problemer, som eksempelvis vanskelige jordbundsforhold, store nedbørsmængder og nye kartoffelsorter giver alverdens kartoffelavlere.

Designer og producerer selv

Når GRIMME udvikler nye maskiner, arbejder udviklingsingeniørerne ofte med teknologier, hvor der er behov for komponenter, der ikke er lagervarer hos underleverandører.

- Siden begyndelsen af 1980'erne GRIMME udviklet sig fra at være en samlefabrik til også at være en moderne produktionsvirksomhed, hvor CNC-maskiner og robotter producerer dele til både GRIMME og eksterne producenter. En stor egenproduktion lige ved side af samlebåndene betyder, at dele kan optimeres og produceres, så der ikke arbejdes efter laveste fællesnævner, men efter top-kvalitet og brugervenlighed, siger Heine Hylleberg, medejer af GRIMME Skandinavien.

Egenproduktion giver nye muligheder

GRIMME kartoffelmaskiner indeholder en lang række komponenter i både blødt og støbt plast. Delene produceres af Internorm, der er en virksomhed i GRIMME-gruppen.

- Egenproduktion af plastdele giver GRIMME mulighed for at eksperimentere med nye metoder, hvor dele af plast og stål ikke samles efter produktionen, men støbes som en enhed. Metoden anvender blandt andet til fremstilling af bæreruller, hvor plastruller støbes omkring lejer og pakdåser. Forseglingen med plast betyder, at lejerne er effektivt beskyttede mod støv og vand. Det forlænger levetiden på lejerne, og derfor holder de lige så lang tid som rullerne, og det hele udskiftes som en enhed. Det giver driftssikkerhed og reducerer tidsforbruget til vedligehold, siger Heine Hylleberg.

rich-media-1
Heine Hylleberg, medejer af GRIMME Skandinavien, viser rullerne, hvor lejer og pakdåser er indstøbt i plastrullen. Foran ham ses udstyr til opsamling af frilagte kartofler og løg. Valseren er i et blødt plastmateriale, der ikke beskadiger afgrøden.

Luft omkring aksler

Nytænkning og kombinationen af forskellige materialer findes også i det patenterede MultiSep separationssystem. Her frasorteres sten af unikke valser, hvor der er luft imellem akslen og det yderste lag gummi. Det nøjagtige lufttryk i valserne betyder, at kartoflerne føres over valserne, mens sten klemmes ind i valserne og sorteres fra.

rich-media-2
Valserne i GRIMME MultiSep består af gummibeklædte stålaksler, hvor de luftfyldte hulrum betyder at sten presses ind i valsen og sorteres fra, mens kartoflerne føres over valsen.

Til EVO-optagerne udviklede GRIMME VarioDrive, hvor mekanisk træk af jordkæden kombineres med trinløs indstilling af hastigheden. Med det mekaniske træk kombinerer VarioDrive stor energieffektivitet med komforten fra hydraulisk træk, hvor der er mulighed for både at indstille hastigheden og reversere jordkæderne.

GRIMME-gruppen omfatter også Ricon der producerer forskellige former for jord- og topkæder. Virksomheden producerer over 1.000 forskellige kædetyper.