Abonnementsartikel

For at imødekomme de høje krav om gode og sikre administrative rutiner lancerer DLBR Advice et nyt koncept, der skal være med til at sikre danske investeringer i udenlandsk landbrugsjord.

I en attraktivt investerings-destination som Rumænien er jorden god, frodig og billig, men den er også fuldstændigt fragmenteret ud på små matrikler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Køber man 2.000 hektar, indgår man formentlig omkring 2.000 enkeltstående handler med små bønder. Det giver en masse administrativt bøvl og megen lovgivning at opfylde, både i forhold til det danske selskab og til de udenlandske selskaber.

Derfor tilbyder DLBR Advice de danske holdingselskaber og investeringsgrupper en backup på deres management og administration.

- Mange investorer er besjælet af en stor entusiasme, men det er ikke altid nok til at overholde den udenlandske lovgivning og administrere de komplicerede handler, siger Torben Rifbjerg, direktør, DLBR Advice.

Der er nok at tage fat på for DLBR Advice’s servicekoncept for investeringsselskaber, der tager hånd om projektet, efter det er i drift.

Miljølovgivning, lovlige ansættelser af lokale medarbejdere, skatteforhold, forsikringer og løbende indberetninger i forbindelse med drift, køb af gødning og sprøjtning samt mere overordnet udvikling af strategiplaner for selskaberne er nogle af udfordringerne, som efter planen skal løses i samarbejde med lokale partnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Investeringsselskabernes største udfordring i fremtiden bliver, at lægge arealerne sammen.

- Hvis du forestiller dig, at den mark, du har købt, er et ternet ark papir. Så har du måske købt hver anden tern. Resten skal du indgå lejeaftaler for eller mageskifte med ejerne. Det er meget kompliceret, siger Torben Rifbjerg.

Han vurderer, at omkring 100 investeringsselskaber har opkøbt jord i udlandet. I alt har danske landmænd og andre investorer investeret tre til fire milliarder i udenlandsk landbrugsjord.