Flere landmænd forsikrer deres afgrøder, skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

En af dem er Lennart Westh.

Lennart Westh hørte om afgrødeforsikring første gang, da Topdanmark fortalte ham om den, skriver forsikringsselskabet i pressemeddelelsen.

- Til at starte med skulle jeg lige tænke over tilbuddet, og jeg diskuterede en del frem og tilbage med mine medarbejdere. Men vi kom hurtigt frem til, at det var en god mulighed, som vi skulle takke ja til. Det var særligt argumentet om de meget svingende vejrforhold, der overbeviste mig. Hvis vi for eksempel får en hård vinter med udvintring, så kan jeg faktisk få dækket 80 procent af det tabte udbytte. Og så tænkte jeg også på sommeren 2018, hvor vi blev ramt af en ekstrem tørke, som var meget hård for alle landmænd, siger Lennart Westh i pressemeddelelsen fra Topdanmark.

Topdanmark lancerede i 2019 afgrødeforsikringen, der kan give dækning på blandt andet korn, græsser, roer, raps, kartofler og majs. Landmanden er dækket mod alt fra frost, skybrud og storm til tørke og skadedyr, og landmanden kan også få dækket visse udgifter til en planteavlskonsulent, hvis man har brug for rådgivning eller udgifter til omsåning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan være dyrt

En så stor forsikring er selvsagt ikke gratis og ifølge producentassurandør fra Topdanmark, Kenn Lysegaard, kan det sommetider gibbe i landmændene, når de først hører prisen:

- Men så taler vi om det, og vi vender alternativet og alle de millioner, man potentielt kan tabe ved ikke at have forsikringen - og så bliver det hele ligesom sat i relief. Jeg plejer at sige, at det koster dig ca. én tønde korn pr hektar, og det ligger omkring de 140 kroner. Det er lidt nemmere at forholde sig til for de fleste, siger Kenn Lysegaard.

Prisen på afgrødeforsikringen skræmmer heller ikke Lennart Westh:

- Jeg kender andre landmænd, der har været nødsaget til at lade arealer stå, som ikke blev høstet og de har jo mistet et sted mellem 7.000 og 10.000 kroner pr. hektar. Jeg har selv for omkring seks millioner kroner stående ude på mine marker, så hvis uheldet er ude, kan det have kæmpestore konsekvenser, og så er prisen pludselig ikke så dyr at betale, siger Lennart Westh.